Одлука о забрани протеста донесена под политичким притиском

0

БАЊАЛУКА – Одлука о забрани окупљања Срба пред Судом и Тужилаштвом БиХ у Сарајеву донесена је под политичким притиском, будући да су испуњени сви захтјеви који су стизали у Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/, изјавио је Срни предсједник Одбора Ђорђе Радановић.

Након одлуке Министарства унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево о забрани окупљања, Радановић је оцијенио да је то малициозно, некоректно и крајње непрофесионално, као и да је одлука донесена мимо закона и под политичким притиском.

„Свакодневно су нам издавали нове захтјеве, ми смо све испуњавали, као и мјере које нису предвиђене законом“, навео је Радановић након што је Одбор предао захтјев за протестни скуп као вид подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника“ Милошу Лукићу против којих је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Радановић је рекао да су у кантоналном МУП-у говорили да је ријеч о опасном скупу и да би дошло до нарушавања безбједности, што он сматра потпуном неистином.

„Срби би дошли и одржали миран скуп. Тако је било планирано. Нико не би нарушавао безбједност, па ни ружну ријеч рекао, али је очигледно да су ишли ка томе да то забране по сваку цијену“, истакао је Радановић.

Радановић је у четвртак, 24. августа, поднио захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника Српске“ Милоша Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата али и бројних других невладиних организација који су најавили присуство на протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Архива/РТРС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare