Најбољи студент иде на финално такмичење у Кини

0

На прелиминарном дијелу свјетског такмичења у кинеском језику „Кинески мост“, који се данас одржава на Палама, од 12 учесника биће изабран представник БиХ који ће учествовати у финалном такмичењу о познавању кинеског језика и културе у Кини, рекла је руководилац Катедре за синологију на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Јелена Вујичић.

Она је изјавила новинарима да је од 12 учесника пет из Бањалуке и седам из Источног Сарајева.

Вујичићева је навела да се прије такмичења обави тест знања, а онда се учесници такмиче у писању есеја и другим вјештинама.

Она је истакла да финале такмичења у Кини прати око 300 милиона људи, због чега се радује што ће БиХ имати свог представника.

Вујичићева каже да се „Кинески мост“ у свијету одржава 23. пут, а у БиХ 11. пут на Катедри за синологију Филозофског факултета у Источном Сарајеву.

Кинески језик у БиХ изучава се тек 13 година, од када је отворена Катедра за синологију на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, али су у том кратком периоду остварени изванредни резултати – више од 100 студената је дипломирало, а око 120 их тренутно студира, подаци су који су саопштени јуче на првој синолошкој конференцији за БиХ.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула рекао је да је одржавање прве синолошке конференције на Палама веома значајно у раду Катедре за синологију и Факултета, те потврда да се озбиљно баве свим изазовима када је ријеч о настави и методологији у проучавању кинеског језика, књижевности и културе.

Он је додао да ће студенти који данас учествују на такмичењу представити занимљиве тачке, а комисија ће их оцијенити.

Замјеник амбасадора Кине у БиХ Мјао Даке рекао је да му је драго што присуствује данашњем такмичењу у познавању кинеског језика.

„Највеће улагање је улагање у младе и драго ми је што у Републици Српској има све више студената који уписују синологију или курсеве кинеског језика“, нагласио је Мјао.

Он је подсјетио да је Кина највећа економија, да има милијарду и четиристо милиона становника и цивилизацију стару 5.000 година.

Мјао је нагласио да између Републике Српске и Кине постоји велика географска удаљеност, али да је у Српској све веће интересовање за учење кинеског језика.

Студент треће године кинеског језика Јована Илић рекла је да на данашњем такмичењу промовишу кинески језик и културу, те да имају шансу да отпутују у Кину.

Илићева је истакла да кинески језик није тежак и да је важно истрајати у његовом учењу.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare