Томић: Било је тешко, али се очекивања муслиманских снага нису остварила

СОКОЛАЦ – Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, који је био и један од учесника у одбрани Сарајевско-романијске регије, изјавио је да је тих дана било тешко, али часно бранити своје, а да се очекивања муслиманских снага нису се остварила.

На обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије Томић је истакао да је намјера непријатељских снага 1994. и 1995. године била да на Нишићкој висоравни, гд‌је су биле јединице Сарајевско-романијског корпуса, пробију линију српске одбране да би ставили у окружење Хаџиће, Илијаш, Илиџу и остала мјеста.

Према његовим ријечима, ово су тешки тренуци и сјећање на године када је завршним операцијама непријатељских снага био циљ да се деблокира Сарајево.

Томић је истакао да су то биле жестоке борбе које су трајале скоро мјесец дана, а очекивања муслиманских снага да ће српски народ почети да бјежи са ових простора није се остварило, већ су борци остали на линијама не изгубивши ни метар земље.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман је подсјетио да је на подручју Сарајевско-романијске регије и превасходно у граду Источно Сарајево било 4.211 погинулих бораца и 2.967 погинулих цивила и неколико хиљада рањених и несталих.

„`Нови Зејтинлик` је мјесто гд‌је би најрадије ћутали, да одамо пијетет свим погинулим борцима“, истакао је Короман.

Он је напоменуо да су Срби након потписивања споразума о миру, страхујући за животе морали да напусте одбрањене територије у структури Српског Сарајева, јер није било мјеста не само за живе него и за њихове мртве.

„То је најболније страдање Срба на овом простору када су мимо свих жртава, своје мртве морали пренијети на оваква мјеста, међу којима је најбројније по броју сахрањених `Нови Зејтинлик`“, рекао је Короман.

На Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу данас је служен помен, а потом су бројне делегације положиле цвијеће над Централни крст поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Затим је служен парастос у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романију на чијим унутрашњим зивдовима су уписана имена 4.210 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Антић: Српски борци на „Новом Зејтинлику“ уписани златним словима у историју

СОКОЛАЦ – Српски борци који почивају на „Новом Зејтинлику“ на Сокоцу уписани су златним словима на страницу српске историје, поручио је данас државни секретар у име одбора Владе Србије Зоран Антић на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Антић, који је у име одбора Владе Србије положио данас вијенац на Централни крт на „Новом Зејтинлику“, рекао је новинарима да је позната симболика вјековне борбе српског народа на овим просторима за самоодржањем.

„Оно што је порука дана, можда због саме симболике и неких других празника и датума који се данас обиљежавају да Срби никада нису водили освајачке ратове. Српски официри, витезови, српски борци никада нису чинили злочине и геноциде, нити су силовали, нити убијали жене и децу“, нагласио је Антић.

Он је истакао да су се српски официри и борци увијек часно борили за част отаџбине, за крст часни и слободу златну, бранеће само оно што је њихово, своје огњиште.

„Србија и Република Српска су једно. Српски свет је нешто што је изнад нас под капом небеском и ми никада нећемо одустати од тога да говоримо истину и да свим нашим погинулим прецима, браћи и сестарама одајемо дужне, највише државне и војне почасти јер то заслужују“, рекао је Антић.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Видаковић: Сарајевско-романијска регија и у рату и послије њега дала велику жртву

РАВНА РОМАНИЈА – Сарајевско-романијска регија је и у Одбрамбено-отаџбинском рату, а и послије њега дала велику жртву, истакао је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.

Видаковић је подсјетио да је народ ових простора цијели рат бранио и одбранио своја огњишта, али да је након потписивања Дејтонског мировног споразума, све морао да напусти.

„Ову регију бранио је Сарајевско-романијски корпус, који се борио против многобројнијег корпуса такозване Армије БиХ“, рекао је Видаковић новинарима на Равној Романији поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије који је данас обиљежен на Сокоцу и Равној Романији.

У манастиру Светог Георгија Побједоносца на Равној Романији служен је парастос за погинуле борце ове регије, а у порти манастира одржан је и културно-умјетнички програм. Учествовали су гуслар Душан Пејић и женски хор под диригентском палицом Јелене Аничић.

У Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану ове регије погинуло је 4.000 бораца из Сарајевско-романијског корпуса, док их је око 10.000 рањено. Овај корпус, који је имао 15.000 до 18.000 бораца, био је размјештен на ширем подручју Сарајева.

Непријатељске снаге покушале су извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса.

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare