Минић: Додатних 200 КМ премије по музном грлу за Калиновик, Хан Пијесак и Купрес

КАЛИНОВИК – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да ће Калиновик, Хан Пијесак и Купрес, као општине које се налазе изнад 1.000 метара надморске висине, добити додатних 200 КМ премије по музном грлу.

Минић је са начелником општине Калиновик Радомиром Сладојем разговарао о развоју пољопривреде овој општини, истичући да се мора посвети посебна пажња оваквим локалним заједницама као што је Калиновик.

Он је навео да је овд‌је ријеч о суровијој клими, мањој испаши и млијечности.

„Када је у питању подршка пољопривредним произвођачима која се огледала у подијели стоке, набавци стоке, поготово свиња, кокоши и тако даље, то је управо она сарадња када од локалне заједнице добијемо шта њима треба и како би направили што већу ефективност ових средстава“, навео је Минић.

Ресорни министар је након састанка са Сладојем посјетио „Калиновачку кућу“ која је завршена прије два дана, истичући да Министарство константно говори и подршци домаћим пољопривредним произвођачима када је ријеч о примарној преради и пласману производа.

Он је навео да му је начелник општине Калиновик данас изнио један одличан модел како окупити пољопривредне произвођаче, дати им додатни подстицај да би овд‌је донијели своје производе који су брендирани и да их могу пласирати.

„Наравно да ћемо радити и на увезивању `Крајишке`, `Хецеговачке` и `Калиновачке куће`, да ћемо се заједно представљати на свим сајмовима“, истакао је Минић.

Он је најавио да ће имати састанак и са представницима овдашњег шумског газдинства, што је сигурно један изузетно значајан потенцијал за ову општину која има перспективу и могућност да обезбиједи живот достојан човјека.

„Желим да похвалим рад начелника и Општинске управе управо из разлога да смо сваки пут у д‌јелићу секунде добијали све оно што нам је било потребно“, рекао је Минић.

Он је напоменуо да ће и као представник Ловачког савеза вид‌јети каква је ситуација и у Ловачком удружењу.

Сладоје је захвалио ресорном министру на досадашњој помоћи која је пружана 2023. и почетком ове године у виду товљене прасади, кока носиља, пластеника, додајући да су већ набавили 57 пластеника и да су подијелили 300 пакета, као и одређена сјемена.

Он је најавио да ће „Калиновачка кућа“ бити отворена за Петровдан, за славу општине, истичући да ће на овим пројектом настојати да увежу пољопривредне произвођаче са туризмом.

Сладоје је додао да ће преко „Калиновачке куће“ презентовати своје производе и на сајмовима у Србији и Републици Српској.

Пчелар Станко Бозало навео је да у Калиновику има 15 регистрованих пчелара који примају подстицаје.

„Имамо око 1.450 кошница, производимо мед и сви се сналазимо за продају јер немамо никакав откуп. Надамо се да ће преко `Калиновачке куће` бити искориштен овај простор и да ће нам омогућити да даља продаја иде боље и да се наш квалитет производа препозна“, рекао је Бозало.

Он је додао да имају добар ливадски мед, те да је цијена остала иста као и прошле године и да износи 25 КМ.

Бозало је напоменуо да би било добро да се прошири производња и да се пласира не само мед, него и остали производе као што су мелеми, креме, етерична уља.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare