Предсједник Српске озваничио почетак радова на гасоводу Пале-Јахорина

На Јахорини је озваничен почетак радова на дистрибутивном гасоводу Пале – Јахорина, једном од најзначајнијих догађаја за гасни систем Републике Српске.

Почетак радова озваничио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Обиљежавању почетка радова присуствовали су и генерални директори „Сарајево-гаса“ Недељко Елек и „Србијагаса“ Душан Бајатовић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров, министар трговине и туризма Српске Денис Шулић, замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Свечаности су присуствовали и шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић, начелници општина Пале Бошко Југовић, Источног Старог Града Бојо Гашановић, Сокоца Милован Бјелица и Вишеграда Младен Ђуревић, начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац и бројне званице, представници јавног и политичког живота града Источно Сарајево.

Гасификација је стратешки пројекат за Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је почетак радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина дио континуиране борбе да се дође до квалитетног снадбијевања гасом широм Српске, што је дуго опструисало Сарајево.

Додик је рекао да се годинама чека да се оствари један од стратешких пројеката за Републику Српску, а то је гасификасија, која у Српску доноси потпуно исправан и енергент који гарантује дугорочну енергетску стабилност и безбједност, што је дуго опструисало Сарајево.

„Гас је представља стратешки енергент за развој“, рекао је Додик новинарима на Јахорини.

Према његовим ријечима, да је ово урађено прије 12 година уз садашњу цијену гаса, Република Српска је могла привући значајан број инвеститора који би сада градили фабрике уз гаранцију јефтиног снадбијевања гасом.

„Међутим, судбина нам је намијенила да стално за све морамо да патимо, да будемо упорни, издржљиви и Свесрпски сабор је показао и доказао да енергија не сплашњава“, истакао је Додик.

Он је навео да Јахорина није случајно изабрана за процес гасификације, истичући да ће се гас, између осталог користити за гријање, хлађење, као и производњу електричне енергије, која ће на овом простору бити све више потребна.

„Ми смо на граници могућности да се путем постојеће мреже обезбедиједи пренос електричне енергије за објекте овд‌је, а са повећањем капацитета и дистрибуције гаса биће то свакако далеко сигурније и боље и у наредних неколико година ћемо то питање трајно на најбољи могући еколошки начин ријешити“, истакао је Додик.

Он је навео да се овај пројекат ради на основу Декларације усвојене на Свесрпском сабору, додајући да ће владе Србије и Српске у оквиру ресора разрадити оквирне планове за њено спровођење након што буде усвојена у народним скупштинама Србије и Републике Српске.

„То ће дати једну нову димензију. Видимо да неки од тога праве баук, али баука нема. Овд‌је се ради о оперативним пословима које треба да урадимо“, навео је Додик прије почетка радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина.

Он је захвалио и предсједнику Србије Александру Вучићу и директору „Србија гаса“ Душану Бајатовићу, који, како је рекао, показују ентузијазам да се овај пројекат заврши, додајући да ће искуства из Србије која је скоро у цјелини гасификована бити корисна и за Републику Српску.

Он је навео да је одлучено да се постојећи проток гаса кроз мјесто Шепак подигне са становишта могуће дистрибуције гаса, те да се самим тиме повећа и капацитет потрошње.

Елек: Српска ће бити гасификована у наредних три до пет година

Генерални директор „Сарајево-гаса“ Недељко Елек изјавио је данас да ће убрзо почети реализација пројекта изградње магистралног гасовода Београд-Бањалука који је од стратешког значаја за Републику Српску.

„Врло брзо крећемо у израду пројектне документације. Комплетна инфраструктура `Србијагаса` и сви извођачи ће бити на располагању `Сарајево-гасу` који ће бити носилац овог пројекта“, рекао је Елек новинарима на Јахорини након радног састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и генералним директором „Србијагаса“ Душаном Бајатовићем.

Он је захвалио Додику и Бајатовићу на прилици да се овако брзо уђе у пројекат који ће суштински измијенити изглед Српске у смислу развоја свих привредних грана и привреде у цјелини.

Елек је истакао да ће у наредних три до пет година бити гасификована цијела Република Српска.

Он је указао да се непуних 15 дана након Свесрпског сабора кренуло у реализацију низа конкретних пројеката, подсјећајући да је у понед‌јељак, 17. јуна, у Републици Српској била министар Србије за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски, јуче министар унутрашњих послова Ивица Дачић, а данас је на Јахорини Бајатовић.

Начињени први кораци на изградњи гасовода Београд-Бањалука

Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић изјавио је да су данашњим отварањем радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина начињени први кораци на изградњи гасовода Београд-Бањалука, пројекта којем може да се прикључи и Федерација БиХ /ФБиХ/ уколико одлучи.

Бајатовић је након састанка са руководством „Сарајево-гаса“ из Источног Сарајева, којем је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао новинарима да је данашњи сусрет резултат одлука донесених на недавно одржаном Свесрпском сабору у Београду, на којем је одлучено да се неки пројекти реактивирају, а неки нови покрену.

Он је подсјетио да је „Србијагас“ власник уд‌јела „Гас промету“ Пале и власник „Бијељина гаса“, наводећи да ће ускоро гледати да доврше све што су тамо радили.

„Носиоци смо послова пројекта изградње гасовода Београд-Бањалука који ћемо реализовати са `Сарајево-гасом`, о чему смо данас причали са генералним директором /“Сарајево-гаса“ Недељком/ Елеком. То је у ствари једна потреба за гасом као делом енергетског микса у Републици Српској. Ако преовлада економија, а не политички сукоби, онда би то требало да буду понуда и за енергетску безбедност у смислу снабдевања гасом и за ФБиХ“, нагласио је Бајатовић.

Он је рекао да постоји варијанта да се овај пројекат постави на здраве финансијске ноге, наводећи да ће „Србијагас“ пружити сву техничку помоћ до фазе издавања грађевинске дозволе, а урадиће и пројекат.

„Идејни пројекат, геологију, геодезију, део пројектовања које је нужно. После тога ћемо видети да заједнички, уз помоћ владе Републике Српске и Србије, решимо проблем финансирања. С обзиром да је релативно мали број потрошача уз један такав гасовод, покренули смо низ активности које би требали да резултирају пројектима попут овог данашњег“, нагласио је Бајатовић.

Иако можда није велики, Бајатовић је рекао да је пројекат дистрибутивног гасовода Пале-Јахорина симболички значајан.

„То је изградња мреже, али морате имати потрошаче. Изненађен сам како се Јахорина развила и како се води рачуна. Ипак, морамо да гасификујемо и Бањалуку, као и друге градове у Републици. Треба гасификовати топлане, али и индустрију, рафинерије прије свега“, указао је Бајатовић.

Он је рекао да ће јавност у наредном периоду редовно бити информисана о томе који су конкретни кораци на спровођењу овог пројекта.

Састанку су присуствовали директор Сајево-гаса“ Недељко Елек, вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Српске“ Лука Петровић, министар трговине и туризма Српске Денис Шулић, као и амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров.

Бенефити гасовода Пале-Јахорина видјеће се у наредним годинама

Почетак радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина веома је значајно за Сарајевско-романијску регију и Републику Српску, чији ће се бенефити тек вид‌јети, изјавио је данас начелник општине Пале Бошко Југовић.

Југовић је у обраћању поводом почетка радова на овом гасоводу истакао да се улази у прву фазу градње гасовода Пале-Јахорина, који би требало да буде дио јединственог система гасовода према Србији.

„То је наша жеља и циљ и нема дилеме да ћемо то остварити заједно са Владом Републике Српске“, рекао је Југовић.

Он је захвалио предузећу „Сарајево-гас“ из Источног Сарајева што се одлучио на овакав пројекат, наводећи да се гас на Јахорини неће користити само за загријавање, него и за хлађење, а најважније је да ће се употребљавати у индустрији, као и за производњу електричне енергије.

Југовић је рекао да ће се овај пројекат проширити како би се Јахорина учинила чистом, а Пале и сусједне општине добиле гас.

Према његовим ријечима, на Јахорини ће у наредном периоду почети изградња канализационе мреже у шта је уложено четири милиона КМ, а да је планирана и изградња трафостанице од 110 киловата.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је на Јахорини озваничио почетак радова на дистрибутивном гасоводу Пале – Јахорина, једном од најзначајнијих догађаја за гасни систем Републике Српске.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
8 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Jos jedna predizborna

Dje je ovde izvor gasa, da li ce Pale snabdjevati gasom Jahorinu ili obratno? Ako nijedno jos nije slucaj, odakle ce i kad da dodje gas do „izvora“?

prva faza gasovoda, druga faza toplane, treća faza muzeja, četvrta faza treće trake preko romanije itd itd

Hahahah svaka cast

A gdje je izvor gasa, ili ćemo morati prditi u cijev?

Pod hitno spojiti izbore i da se održavaju svake 4.godine.Dokle vise svako dvije godine da slušamo ovakva predizborna obećanja.Kad će kamen temeljac za tunel Pale-Kasindol.

Ovaj gasovod ce da ide od nove toplane, i trasa je ispod gondole Pale Jahorina, a gas ce na Plae da stize tunelom iz Lukavice,a dalje trecom trakom preko Romanije, mjerno mjesto je kod muzea na Koranu odmah do nove zgrade cjb. I na kraju racuni ce se stampati na ovoj pokvarenoj fontani kod hrama

I onoj fontani u parku! U ove vrele dane baš nas osvježavaju obje fontane, kao i drveće u parku koje nije pomaklo od kako je posađeno, jer je podloga kamena/šljunak…..prava milina.
Ovo samo ima u Palama.