Минић: Газдинство породице Кусмук примјер добре прераде воћа

3

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да је газдинство породице Кусмук на Палама школски примјер како обезбиједити довољне количине воћа, имати примарну, али и коначну прераду у воћну ракију.

Након што је обишао газдинставо Срете Кусмука, Минић је рекао да је данас договорено да у наредних неколико дана почне сређивање путева који воде до ових имања, наводећи да ће квалитетна путна инфраструктура бити потребна оног момента када се прошири производња.

„Свака инвестиција биће испраћена кроз правилник. Договорили смо долазак савјетодавне службе да би ова инвестиција у цијелости била испраћена кроз све подстицајне мјере“, истакао је Минић.

Он је навео да ће послије данашњег састанка са пољопривредницима и привредницима са подручја Пала сигурно и тај дио унијети у правилник да би што више помогли пољопривредним произвођачима.

Минић је нагласио да је свака инвестиција у Републици Српској битна, наводећи како је и на газдинству Кусмука дошло до проширења производње.

Он је изразио задовољство што у овом газдинству има и д‌јеце, које је примјер како једна породица може да својим радом обезбиједи себи средства за живот.

Осим Минића, имање породице Кусмук посјетили су начелник општине Пале Бошко Југовић, вршилац дужности директора Завода за запошљавање Дамјан Шкипина и предсједник Привредног савјета општине Пале Недељко Елек.

Минић: Средства из аграрног буџета да буду што ефективнија на терену

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас на Палама да ово министарство настоји да средства из аграрног буџета буду што ефективнија на терену.

„У то смо уврстили и руралну инфраструктуру, прерађивачке и складишне капацитете и то је неопходну у пољопривреди, а самим тим и у привреди Републике Српске“, рекао је Минић новинарима, прије почетка сједнице Привредног савјета општине Пале.

Он је навео да је присуство данашњој сједници Привредног савјета интеракција која мора бити обострано корисна, те додао да је ово прилика да се чује шта је то што је на подручју Пала актуелно, шта би се могло ставити у правилник за будући период, које су мјере биле ефективне, а које ефикасне.

„Очекујем добар састанак. Узећемо у обзир све оно што будемо данас чули. То ће бити предмет нових подстицајних мјера да би унаприједили све и једну нашу локалну заједницу“, истакао је Минић.

Према његовим ријечима, ово је једини прави и исправни пут, непосредан разговор, обилазак терена, да се чује глас народа, како би се вршило прилагођавање и правилницима и нормама.

Вршилац дужности директора Завода за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина рекао је да је посјета министра Минића прилика да саслуша пољопривреднике и привреднике Пала да би се и оно што ради локална заједница, министарство преко својих мјера, али и оно што Влада имплементира преко Завода, прилагодило што већем броју корисника и извукао што бољи бенефит.

„Пале су општина на 492 километра квадратна са великим потенцијалом. Општина која има начин и могућност да заокружи комплетан процес, од производње, до крајњих потрошача“, истакао је Шкипина.

Он је поменуо и туризам, који је на подручју општине Пале веома развијен, те олимпијску планину Јахорину, као примарну дестинацију, не само ове локалне заједнице већ цијеле БиХ и региона.

Елек: За добре резултате неопходна синергија привредника и Владе Српске

Предсједник Привредног савјета општине Пале Недељко Елек изјавио је да је за добре резултате неопходна синергија привредника, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, те Владе Републике Српске.

„Када је осниван овај савјет, намјера је била да се успостави комуникација локалне заједнице, Владе Републике Српске и свих структура власти“, рекао је Елек новинарима прије сједнице Привредног савјета.

Елек је захвалио министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Сави Минићу што је дошао на сједницу Привредног савјета општине како би се детектовали проблеми, а затим и ријешили.

„Имаћемо данас добар дан, на ком ћемо вид‌јети који су проблеми. Неке ћемо ријешити, неке можда и нећемо, а за неке ћемо одредити временски рок за рјешавање“, истакао је Елек, који каже да је присутно много проблема који су у принципу мали и рјешиви су добром комуникацијом.

Начелник општине Пале Бошко Југовић појаснио је да је састанак Привредног савјета посвећен пољопривреди јер локална заједница жели да заједно са надлежним министарством Српске нађе најбољи модел да подстицајне мјере са локалног и нивоа Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно Владе, дају најјачи ефекат.

„Нама је интересантна производња здраве хране и битан нам је све и један произвођач који производи, прије свега воће, поврће, млијечне производе и све оно што се може пласирати на наше туристичке дестинације“, истакао је Југовић.

Он је рекао да је са свим тим произвођачима потребно направити озбиљну причу, да им се помогне у погледу инфраструктуре, подстицајних мјера и свега онога што њима треба да би могли на најбољи начин да обезбиједе храну за своје домаћинство, а затим и за тржиште.

Југовић је нагласио да ће зато ова сједница Привредног савјета, којој је присуствовао и вршилац дужности директора Завода за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина, донијети одређене закључке да би се помогло свима којима је могуће помоћи.

Шкипина: Посјета газдинству Кусмук прилика да се чују и пољопривредници

Посјета газдинству Срете Кусмука на подручју Пала је прилика да се чују пољопривредници и сагледају могућности како општина, републички Завод за запошљавање и ресорно министарство могу конципирати будуће пројекте које ће ту реализовати, рекао је в.д. директора Завода Дамјан Шкипина.

Након што је са ресорним министром Савом Минићем посјетио ово газдинство у селу Горњи Прибањ, Шкипина је напоменуо да је Минић говорио и о путној инфраструктури коју ће заједно са локалном управом реализовати и омогућити овом селу и пољопривредницима да створе услови за квалитетну производњу и пласман на тржиште.

Он је подсјетио да општина Пале са 492 квадратна километара има све услове и развијен туризам, те да веома лако може доћи до ситуације да пољопривредник једноставно да пласира свој производ на тржиште, чиме ће бити заокружен један процес.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је сваки пољопривредник значајан јер су са њима хтјели да направе озбиљан посао који се односи на производању здраве хране и њен пласман на туристичке дестинације.

Намјера је била, како је појаснио, да са општинским подстицајима уз помоћ надлежног министарства направе прототип по којем ће се сви понашати, како би на најбољи могући начин та средства искористили и добили највећи ефекат.

Југовић је навео да ће на данашњем Привредном савјету општине Пала окупити 60-ак привредника којима ће бити пренесена одређена искуства других општина што ће бити смјерница како се понашати у наредном периоду.

„Општина Пале је много издвојила за подстицаје. Хтјели смо да имамо што већи ефекат и данашње искуство ће сигурно бити добар примјер. Дугујемо захвалност породици Кусмук која је показала да се овд‌је, иако није уобичајено, може бавити воћарством“, нагласио је Југовић и додао да је ту и овчарство.

Срето Кусмук је рекао рекао да се бави прављењем воћне ракије и слатка од воћа, а да један дио шљива суши.

Он је испричао новинарима да се његов воћњак, који је засађен прије 15-а година, налази на надморској висини од 950 до 1000 метара.

„Воћњак се састоји од шљива, већином чачанске сорте и нешто `стенлија`. Има и стабала крушке, јабуке и другог воћа, а намјера је да га проширимо са око 1.500 садница јабуке“, нагласио је Кусмук.

Кусмук је рекао да ресорно министарство увијек помаже и да има намјеру да ту подршку и прошири на овој надморској висини.

У посјети газдинству Кусмук био је и предсједник Привредног савјета општине Пале Недељко Елек.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Браво Срето!

,,Он је подсјетио да општина Пале са 492 квадратна километара има све услове и развијен туризам, те да веома лако може доћи до ситуације да пољопривредник једноставно да пласира свој производ на тржиште, чиме ће бити заокружен један процес.
Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је сваки пољопривредник значајан јер су са њима хтјели да направе озбиљан посао који се односи на производању здраве хране и њен пласман на туристичке дестинације.“ Гдје ови живе, имају ли неке Пале у паралелном универзиму гдје живе ови људи..

Klasična predizborna mutljaža, kao mi nešto radimo. Pojma nemajau ovi tipusi o poljoprivredi i poljoprivrednom proizvođaču (Jugović zna, jer je odrastao u takvoj porodici ali politika je od njega napravila NIŠTA – čovjeka bez stava, mišljenja i mu*a.)

Scenario: Elek zove Damjana, daj da nešto kao napravimo za ove poljiprivrednike, moramo opravdati i prikazati da nešto radimo. To ti je dobro, moraš se promovisati sad malo.

Damjan predlaže da zovu Sava, (op.a. Minića) da pojačaju malo i uozbilje te svoje strašne namjere. Kaže da pozovu i Jugovića, ajde on još slovi za domaćina, valjaće nam.

A gdje ćemo se sastati, pa ajde ove kod ovog našeg Kusmuka, naš je a i ima to nešto što se može nazvati poljoprivredno gazdinstvo.

usput rečeno, voćnjak starosti 15 godina i više je voćnjak pred krčenje- Savremeni i ozbiljni voćnjaci svoje pune prinose daju do 10 godine i tad već kreće njihova zamjena. Ali ajde, našli su poljoprivednika, imaju i savjet, naslagali 20 tak ljudi u salu i mediji to prenijeli. Misija obavljena.