Број пензионера који су истовремено и осигураници износи 8.661

0

БИЈЕЉИНА – У матичној евиденцији осигураника Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске закључно са јуном је 8.661 осигураник који истовремено има и статус корисника права на старосну или инвалидску пензију, саопштено је из Фонда.

Сви они имају заснован радни однос или су пријављени на осигурање по другом основу у складу са Законом о раду, у неком од правних лица или код предузетника.

Из Фонда су навели да је често питање да ли и када корисник права на пензију, који истовремено има и статус осигураника, има право на поновни обрачун пензије, до када може да ради и да ли ће додатни стаж осигурања утицати на повећање пензије.

Из Фонда су истакли да поновно одређивање пензије врше искључиво на захтјев корисника права, под условом да је накнадно навршени стаж осигурања трајао најмање годину дана.

Право на повољнији износ пензије припада од првог дана наредног мјесеца од дана подношења захтјева, за поновно одређивање пензије.

Захтјев се подноси на одговарајућем обрасцу лично у најближој пословници Фонда.

„Да ли ће додатни стаж утицати на висину пензије зависи од више фактора, а кључни су висина плате и основица осигурања на које је корисник права био пријављен након остваривања права на старосну или инвалидску пензију“, наведено је у саопштењу.

У Фонду су оцијенили да корисници, нажалост, често буду пријављени на нижу основицу у односу на пријаву прије остваривања права и у том случају не долази до повећања пензије, већ приликом поновног одређивања пензије може да дође и до њеног смањења.

У том случају кориснику права исплаћује се, како је законом и прописано, за њега повољнији, односно већи износ.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare