Стевандић: Нацртом се дошло до рјешења које Уставни суд БиХ неће оспорити

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас у Источном Сарајеву да се Нацртом закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Републике Српске дошло до рјешења које Уставни суд БиХ неће оспорити.

Он је напоменуо да ће се на свим документима вјероватно наћи оба грба, и садашњи грб Републике Српске и грб Немањића.

„Имаћемо у оптицају оба и највјероватније да ћемо на свим меморандумима, скупштинама општина, у Народној скупштини и министарствима имати оба грба један поред другога“, рекао је Стевандић новинарима прије јавне расправе о овом нацрту.

Стевандић је додао да се овиме враћа историја и култура српског народа, што ће бити одбрањено и институционално, односно да овај пут неће бити могућности да закон оспорИ Уставни суд БиХ.

Према његовим ријечима, подршку овом нацрту закона дале су бројне невладине организације из одбрамбено-отаџбинског рата, као и скоро сви факултети, наводећи да је ово „референдумско расположење“, јер су сви за доношење овог закона.

„Уосталом само један народни посланик из Требиња је из неке своје обијести и не знам чега гласао против и наравно да се синоћ / у Требињу/ није појавио на јавној расправи“, истакао је Стевандић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман нагласио је да је у оваквим јавним расправама важно да се види шта народ жели и осјећа, додајући да је на бази информација које је изнио предсједник Народне скупштине Српске јасно да је ова измјена закона оно што народ осјећа у души.

Јавне расправе о Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне до сада су одржане у Приједору, Бијељини и Требињу, а наредна је планирана у Бањалуци, након чега би се овај Нацрт требао наћи у форми Приједлога закона.

Надлежни органи, организације, научне и стручне институције и заинтересовани грађани позвани су да се укључе у јавну расправу и допринесу унапређењу квалитета текста Нацрта закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је почетком јула Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, чији је предлагач предсједник парламента Српске Ненад Стевандић.

Медијска офанзива америчке Амбасаде – покушај изазивања незадовољства грађана Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да је Амбасада САД у БиХ кренула са медијском офанзивом чија је мета фискална стабилност Српске, те покушај изазивања незадовољства њених грађана.

„Наши грађани своје задовољство и незадовољство показују на изборима и на претходним су показали да бирају представнике у Републици Српској, углавном против воље амбасада које желе да се умијешају у политички процес“, рекао је Стевандић новинарима у Источном Сарајеву.

Одговарајући на питање о истинитости навода које у посљедње вријеме износи Амбасада САД против Републике Српске, Стевандић је истакао да је прије 15 дана почела медијска офанзива против Српске у коју се убацују нове методе и нове теме.

Коментаришући да ли ће Народна скупштина Републике Српске имати комуникацију са Уставним судом БиХ у вези са привременим стављањем ван снаге Изборног закона Републике Српске, Стевандић је рекао да постоји закон о непримјењивању одлука Уставног суда, који је на снази.

„Ми ту комуникацију завршимо на Одбору за уставна питања и Законодавном одбору Народне скупштине Републике Српске“, закључио је Стевандић.

(www.palelive.com / Срна)

 

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare