Стевандић: Закон о употреби заставе, грба и химне биће усвојен након избора

БАЊАЛУКА – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да би демократски сачињен приједлог закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне највероватније требало да буде усвојен у републичком парламенту након предстојећих локалних избора како се никоме не би дао повод да га користи за своје предизборно д‌јеловање.

Стевандић је рекао новинарима у Бањалуци да након спроведених више јавних расправа широм Републике Српске о нацрту овог закона није било озбиљнијих примједаба и оспоравања правних рјешења, те етичких принципа.

Он је навео да примједбе није упутио ни Кристијан Шмит, којег Република Српска с правом не признаје као високог представника.

„Дакле, може се рећи да је овај акт добио апсолутну подршку“, рекао је Стевандић након што је у Бањалуци одржана јавна расправа у вези са Нацртом закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне.

Он је нагласио да одредбе овог акта, немањићко насљеђе и српски историјски симболи не вријеђају ниједан конститутивни народ у БиХ.

„Сигуран сам да овд‌је нема ништа што би било које правосудне органе у БиХ навело на оспоравање овог акта и српских симбола“, рекао је Стевандић и додао да је овај акт сачињен и уз консултације са научним и другим стручњацима.

Овим актом предвиђена је могућност да се заједно са истицањем заставе и грба или амблема Републике Српске и извођењем химне Српске могу истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Република има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали или грађани у Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је почетком јула Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, уз закључак о упућивању овог нацрта закона у јавну расправу.

Овај акт је, према многима, допринос спровођењу у Народној скупштини усвојене Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, као и закључака у вези с тим документом са претходно одржаног Свесрпског сабора у Београду.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare