На свечаној сједници скупштине уручена општинска признања

СОКОЛАЦ – Начелник соколачке општине Милован Бјелица је, у складу са својим овлаштењима, за значајан допринос развоју Сокоца додијелио Златну плакету општине министру спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташи Кошарцу, који је нагласио да је Соколац једна од општина која је имала значајну улогу у стварању Републике Српске, како борци са овога краја, тако и структура која је у то вријеме била на нивоу институција.

Кошарац је истакао да то говори о високом степену патриотизма људи са Романије.

„И данас, у временима многих напада на Републику Српску увијек можемо са Романијцима разговарати о томе на који начин бити интегрисан у одбрани интереса Српске и да се заједнички радујемо напретку Републике у сваком смислу“, нагласио је Кошарац, који је синоћ присуствовао свечаној сједници Скупштине општине Соколац и духовној академији поводом Светог пророка Илије – Дана и славе општине Соколац.

Бјелица је Златну плакету додијелио и протојереју ставрофру Момиру Васиљевићу за покретање изградње вјерских објеката и Богдану Боровчанину за учињено хумано д‌јело и испољену храброст.

Он је Златну значку општине Соколац уручио Стефану Мотики – најбољем студенту Православног богословског Факултета, Љиљани Гајевић за промоцију општине Соколац његовањем традиције и генералном директору Независног оператора система у БиХ Немањи Пандуревићу за допринос привредном развоју општине Соколац.

Захвалницу општине Соколац Бјелица је уручио особљу Духовног центра Романијска Лазарица за истакнути рад и д‌јела.

На свечаној сједници Скупштине општине Соколац поводом Дана и славе општине – Светог пророка Илије, општинска Повеља постхумно је додијељена првом предсједнику општине Соколац Радету Мијатовићу, који је на тој функцији био 21 годину.

Повељу је преузео његов унук Будимир Мијатовић.

Златна плакета уручена је специјалисти интерне и породичне медицине у соколачком Дому здравља Бранислави Шупић, која је изразила задовољство што је овим признањем препознат њен дугогодишњи рад и рад њених колега у овој здравственој установи.

Златне плакете општине Соколац додијељене су и романијским бригадама – Првој пјешадијској и Другој моторизованој, а преузели су их представници општинске Борачке организације.

Сребрне плакете уручене су Џудо клубу „Олимпик“, произвођачу меркантилног кромпира Драгомиру Ђуровићу и произвођачу млијека Дарку Шуки.

Златне значке општине Соколац примили су ученици генерације Основне школе – Вања Симић и Средње школе Милица Боровчанин, ученица Маријана Вукотић за литерарно стваралашто, спортиста генерације у ОШ Лука Војиновић, гуслар Немања Цуровић и Планинарско друштво „Гласинац“.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић изразио је задовољство што је у празничном вечерњем богослужењу и свечаној литији од храма до зграде општине учестовао велики број становника који су дали допринос обиљежавању Дана и славе општине и цркве на Сокоцу.

Након синоћње свечане сједнице уприличена је духовна академија „Стих и перо горе Романије“ која осликава све оно што је традиционално везано за Романију.

На духовној академији бесједио је истроричар Лазар Шкобо, а учестовали су првакиња драме Народног позоришта Ивана Жигон, Ансамбл „Илиндански бисери“, пјесникиња Милица Боровчанин, чланови КУД-а „Романијска луча“, гуслар Немања Цуровић, те појци Стојан Чупић и Божидар Матић.

Његово високопреосвештество митрополит дабробосански Хризостом служиће данас Свету архијерејску литургију у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу поводом крсне славе и дана овог храма и општине.

Након Свете архијерејске литургије која ће у Цркви Светог пророка Илије почети у 9.00 часова, биће обављен чин ломљења славских колача.

Српска православна црква прославља 2. августа Светог пророка Илију, који је веома поштован светитељ у српском народу и цјелокупном православљу као строг и непоколебљив проповједник хришћанских вриједности.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare