Српско страдање из прошлости не смије да се заборави

ЛОЗНИЦА – Српски народ не смије да заборави страдање у прошлости, више неће бити ни прогона, ни погрома ни трактора, поручено је вечерас из Лознице гд‌је је обиљежено 29 година од хрватске злочиначке акције „Олуја“.

Истакнуто је да српски народ мора да се уједини и да национално питање буде испред свега.

Обиљежавање је завршено извођењем пјесме „Српкиња је мене мајка родила“.

Током церемоније емитована су свједочења преживјелих у „Олуји“, а присутни су минутом ћутања одали почаст свима који су изгубили животе у тим данима погрома.

Окупљенима се обратила и свједок из колоне Наташа Баста Ђорђевић, избјегла из села Курјак из срца Лике, данас професор педагогије и директор Основне школе „Јован Цвијић“ у Дебрецу у Србији.

Ђорђевићева је нагласила да српско страдање у „Олуји“ треба да уђе у уџбенике, да се учи о страдању српског народа и никада не заборави, да се више никад не понови.

Она је истакла да је овај 4. август изнова тежак избјеглим Крајишницима, да се бол, иако је прошло 29 година, није смањила, нити ће се смањити, али су пронашли свој кров и своје мјесто у држави Србији.

„Тешко је спаковати цијели живот у једну тракторску приколицу“, рекла је Ђорђевићева у обраћању и испричала како је то путовање трајало 10 дана и да се у колони и умирало и рађало.

Обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ присуствовали су предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједници скупштина Ненад Стевандић и Ана Брнабић, премијер Српске Радован Вишковић и Србије Милош Вучевић, министри у обје Владе и бројни Крајишници.

Злочиначка војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Током „Олује“ протјерано је више од 220.000 Срба, убијено и нестало је готово 2.000 Срба, највише цивила.

За овај злочин над српским народом нико није одговарао.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године „Олују“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare