Остојић: Не заборавити оне који су живот дали за одбрану Српске

ИСТОЧНА ИЛИЏА – Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је у Источној Илиџи да се не смије заборавити жртва срског народа током Одрбамбено-отаџбинког рата која је за резултат имала одбрану Републике Српске.

„Прије свега, наша погинула браћа нас су задужила да сачувамо Републику Српску и њене институције. Задужили су све нас да заједно градимо слогу и јединство као основни предуслов да би Република Српска била сачувана, а уједно и слобода и мир. Надамо се да ћемо нашу свету дужности испунити“, изјавио је Остојић новинарима поводом обиљежавања 32 године од одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је изразио наду и да ће будућа покољења, којим је остављена у аманет Република Српска, бити достојни оних који су је створили.

„Овај дан је прилика да се евоцирају успомене на погинуле, јер су то били најхрабрији људи међу нама и они су својим животом платили цијену слободе коју ми данас уживамо“, рекао је Остојић.

Он је напоменуо да су сарајевски Срби два пута страдали у току Одбрамебно-отаџбинског рата.

„Једном, када су са пушкама у руци бранили своја вјековне огњишта и слободу и у тој борби гинули, били рањавани, остајали без здравља, а други пут када су и одбрањена огњишта морали зарад Републике Српске да напусте. Та жртва никад не може и не смије да се заборави!“, поручио је Остојић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је 4. август један од значајнијих датума за одбрану Републике Српске.

„Тада су на овом простору храбри српски синови одбранили Војковиће, Грлицу и Крупац у зони одговорности Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске. Они су заједно са припадницима МУП-а, цивилима издражали све године рата и били на првој борбеној линији. Нажалост, не цијени се довољно оно што је сарајевско ратиште дало за одбрану Републике Српске, као и цијена коју су платили сарајевски Срби“, рекао је Божовић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ Саша Шкобо рекао је да се на данашњи дан 1992. године десио напад такозване Армије БиХ на Војковиће, Грлицу и Крупац, када је погинуло седам припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске, док је 14 рањено.

„Овај дан је тужан због губитка и рањавања наших сабораца, али је и радостан, јер смо одбранили Војковиће, Грлицу и Крупац, Источну Илиџу, Источно Сарајево, Републику Српску“, додао је Шкобо.

Он је подсјетио да су у оквиру манифестације „4. август 1992 – да се не заборави“, коју организују мјесне борачке организације Војковића, Грлице и Крупца и Борачка организација „Илиџански борац“ одржана бројна спортска такмичења, а вечерас ће званично бити и завршена.

Саво Шиљ је учествовао у одбрани овог подручја које је нападнуто 4. августа 1992. године са Игмана.

„Ми смо одбранили комплетно овај дио, који би настрадао у потпуности да није било бораца на лицу мјеста. Нико се није повукао и одбранили смо наша огњишта“, истакао је Шиљ.

Напад на Војковиће, Грлицу и Крупац почео је у раним јутарњим часовима 4. августа 1992. године, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера припадника такозване Армије БиХ да заузму Илиџу и крену према Палама.

Одбраном ове територије сачувана је комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска, јер је Илињача имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линија одбране Илиџе.

у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима јутрос је служена Света литургија, а након тога парастос за погинуле и умрле борце, те положено цвијеће испред Спомен-капеле. Организован је и пријем за породице погинулих бораца и госте.

Обиљежавању Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату присуствовали су, осим породице погинулих, представници борачких организација, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Марко Милисав, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare