Миодраг Остојић бронзани на Међународној олимпијади из физике

БИЈЕЉИНА – Миодраг Остојић из Бијељине рекао је Срни да бронзана медаља коју је недавно освојио на 54. Међународној олимпијади из физике у Исфахану у Ирану представља круну његовог средњошколског живота, те да је то и награда за труд који је уложио у претходне четири године.

„Додатна тежина тој медаљи је што се ова олимпијада у посљедњих 10-15 година води као једно од тежих такмичења“, рекао је Остојић који је свршени ученик Техничке школе „Михајло Пупин“ из Бијељине, а од ове године студент Електротехничког факултета у Београду.

Претходне три године Остојић је учествовао на олимпијадама – претпрошле године на онлајн и европској и свјетској олимпијади, прошле године у Јапану на међународној олимпијади, гд‌је је освојио специјалну похвалу, а ове године је ишао на обје, те на европској освојио похвалу, а на међународној, сада, бронзану медаљу.

Он наводи да се физиком као науком почео бавити јер је увидио да она може да му пружи одговоре на разна питања како се све дешава и зашто је то тако.

Први већи успјех је, каже Остојић, постигао у седмом разреду на регионалном такмичењу из математике, а из физике је у осмом разреду освојио друго мјесто на републичком такмичењу. Такође, у средњој школи је три пута био републички првак из физике.

„У другом разреду средње школе успио сам се пласирати и на европско такмичење, на олимпијаду одржану тада у Љубљани. Прошле године сам се, додао је, успио пласирати на Свјетску олимпијаду физике у Токију и ове године на европску олимпијаду из физике у Грузији, а сад, ево, и на свјетску олимпијаду у Ирану“, рекао је Остојић.

Ментор младог физичара Јелена Милановић, професор Техниче школе у Бијељини, за Срну је рекла да је Миодраг већ од првог разреда био такмичар из основне школе и одмах изразио жељу да иде на такмичења из физике.

„Осим физике, ишао је и на такмичења из математике и програмирања, али из физике је увијек имао изванредне резултате, а из године у годину био је све бољи“, рекла је она.

Она је истакла да је прије свега пресудан таленат ђака, воља и жеља за самосталним радом.

„Током година смо развили такав однос да кад год се деси да му нешто није јасно, чујемо се и радимо и мимо редовне и додатне наставе. Веома је важан тај однос професора и ученика, подршка, али, наравно, прије свега његов таленат, рад, воља“, рекла је Милановићева.

Овогодишња награда коју је донио Остојић, каже његова менторка, велики је успјех.

„И преходних година учествовао је на различитим такмичењима, са различитим успјесима, али то није од‌јекнуло као сада када је стигао са бронзаном медаљом“, рекла је Милановићева.

На 54. Међународној олимпијади из физике, која је од 21. до 29. јула одржана у Исфахану, ученици из БиХ остварили су сјајне резултате, донијели су двије бронзане медаље и једну похвалу.

Како је објављено на званичној „Фејсбук“ страници Друштва физичара у Федерацији БиХ, бронзане медаље освојили су ученици Миодраг Остојић из Бијељине и Мухамед Нумановић из Тузле, док је Недим Беговић из Мостара освојио похвалу.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare