Светом литургијом почело обиљежавање славе града

ЗВОРНИК – Светом литургијом и ломљењем славског колача у храму Свете Петке Трнове на Ђурђевом граду, данас је почело обиљежавање крсне славе Зворника – Свете Петке Трнове.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић рекао је новинарима након литургије да ће Градска управа наставити да ствара бољи амбијент за улагања у привреду и туризам, бринути о младим и образовању, те наставити са пројектима који ће повећати квалитет живота како би људи остали на овом простору.

„Настављамо са инфраструктурним улагањима у области водоснабдијевања, путне инфраструктуре, изградње средње умјетничке школе и низа других активности ради веће запослености и бољег живота на подручју града Зворника“, рекао је Ивановић.

Он је напоменуо да је крсна слава града добра прилика да се види шта је урађено и какве све активности треба предузимати да се планирани пројекти на вријеме заврше, а нови припреме.

Ивановић је Зворничанима честитао крсну славу града са жељом да на овим и свим другим просторима буде мира, здравља и рада, што је водиља за стварање бољих услова за живот суграђана.

Протојереј Јован Максимовић, старјешина храма Свете Петке на Ђурђевом граду, рекао је да је ово централни догађај, не само седмодневне манифестације „Зворничко љето“ него цијеле године, јер се данас народ сабрао да обиљежи овај завјетни дан – Свету Петку Трнову – заштитницу Зворника.

„То је дан када смо се завјетовали да ћемо да живимо хришћански, завјетовали Светој Петки да ћемо да јој се молимо, али и дан када долазимо да јој се захвалимо што нас молитвено заступа пред лицем Оца нашег небеског“, рекао је свештеник Максимовић.

Протојереј Максимовић је нагласио да је овај храм драгуљ који бдије над градом Зворником.

Вечерњом службом у храму Светог Јована Крститеља биће настављена слава града. Након литургије кренуће литија кроз град до платоа испред Народне библиотеке и музејске збирке, гд‌је ће бити обављено ломљење славског колача.

Претходно ће литија застати код Споменика за 1.080 бораца који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату, гд‌је ће бити положено цвијеће и служен парастос.

Слава Града Зворника Света Петка Трнова обиљежава се током манифестације „Зворничко љето“, које се вечерас завршава концертом на градској плажи.

Обиљежена слава града

ЗВОРНИК – Литургијом у Храму рођења Светог Јована Крститеља и литијом градским улицама данас је обиљежена крсна слава града Зворника – Света Петка Трнова.

Славски колач су на платоу испред Народне библиотеке и музејске збрке у Зворнику сломили градоначелник Зворника Бојан Ивановић, протонамјесник Милош Зекановић у присуству великог броја грађана.

Претходно је код споменика за 1.080 бораца који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату служен парастос и положени вијенци.

Ивановић је, обраћајући се окупљенима, истакао да ће бити настављен рад на стварању бољег амбијента у Зворнику за улагање у привреду, туризам, младе, образовање, водоводе, електрификацију и друге пројекте који ће омогућити да људи опстану и остану на овим просторима.

Он је захвалио грађанима за сарадњу са жељом да се и наредних година слава прославља у миру и благостању, под заштитом Свете Петке Трнове.

У име Његовог високопреосвештенства митрополита Фотија, благослов и честитке поводом крсне славе грађанима је пренио свештеник Милош Зекановић.

Свештеник Зекановић је истакао да је ово дан када су се окупили и показали да Света Петка обједињује људе и даје благослов и напредак Зворнику, црквеној заједници и свим грађанима.

„На овај дан 1997. године освештано је земљиште на Ђурђев граду, а 8. августа 2000. године, завршена је црква посвећена Светој Петки Трнови“, подсјетио је Зекановић, те додао да је 8. августа 2008. године освештано и земљиште на којем је изграђен Саборни храм.

Обиљежавању крсне славе присуствовали су званичници из сусједних општина, а честитке су упутили највиши званичници Републике Српске.

Концертом Секе Алексић на Градској плажи поред Дрине вечерас се завршава манифестација „Зворничко љето“, која је почела у петак, 2. августа.

(www.palelive.com / Срна)

 

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare