Активна четири пожара, највећи у НП „Сутјеска“

Архивска фотографија

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – У Републици Српској тренутно су активна четири пожара, а највећи и најопаснији је у Националном парку /НП/ „Сутјеска“ на ширем подручју Горњих бара, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

На локалитету Велика сињевица, тимови Републичке управе цивилне заштите, територијалних ватрогасних јединица из Фоче и Гацка, Шумског газдинства „Маглић“ из Фоче, радници НП „Сутјеска“, као и хеликоптери Хеликоптерског сервиса и МУП-а Републике Српске, те Оружаних снага БиХ гасе пожар и боре се са ватром која на неприступачном терену захвата борову шуму, наводи се у саопштењу.

Осим овог пожара, два су активна у Херцеговини, и то један на неприступачном терену на планини Баба, а други на потезу Граница-Крстаче у општини Билећа, гд‌је ватрогасци прате линије пожара.

Четврти пожар активан је на депонији смећа у Зворнику и ватрогасци га држе под контролом.

У протекла 24 часа било је 19 успјешних ватрогасних акција на гашењу пожара у Републици Српској који су, између осталог, забиљежени у Бијељини, Источном Сарајеву, Лопарама, Фочи, Билећи, Гацку, Требињу, Добоју и Костајници.

Из Републичке управе цивилне заштите поновили су апел заједничким институцијама БиХ да дозволе лет хеликоптера за гашење пожара из Србије, који би својим капацитетима који су пет и 10 пута већи од већ ангажованих летјелица био кључан фактор у гашењу пожара.

Из ове управе подсјећају да су метеоролози за наредних пет дана предвид‌јели температуру ваздуха од 35 до 42 степена Целзијусова, а тако висока температура је, уз најављени вјетар, фактор ризика за појаву и интензивирање пожара на отвореном простору.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare