Филиповић: У новом издању монографије о српским добровољцима из Херцеговине 575 имена више

БЕОГРАД – У припреми је треће, измијењено и допуњено издање монографије „Херцеговци, српски добровољци у ратовима Црне Горе и Србије 1912-1918“ у којој је пописано 5.000 српских добровољаца са тог подручја, изјавио је Срни предсједник Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918. године Никола Филиповић.

Он је навео да је у односу на претходно издање додато још 575 имена добровољаца, што је велики допринос култури сјећања на оне који су несебично кренули у одбрану матице.

„Они су пописани по срезовима – Билећа, Гацко, Горажде, Коњиц, Љубиње, Мостар, Невесиње, Србиње, Столац, Требиње, Чајниче и Чапљина“, рекао је Филиповић који је приређивач монографије.

Он је навео да су у изради монографије учествовали предсједници мјесних удружења ратних добровољаца – Вујадин Вуковић из Требиња, Хаџи Борислав Новаковић из Зрењанина, Предраг Вујановић из Херцег Новог, као и потпредсједник београдског Удружења Милан Тлачинац.

„Представљање монографије планирано је за октобар у Дому Народне скупштине Србије, а потом у Требињу, Херцег Новом и градовима широм Србије, Републике Српске и Црне Горе“, рекао је Филиповић.

Штампање монографије финансијски је омогућио кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мјере у области Србије са дијаспором.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare