Потписан Споразум о зајму за пројекат централног гријања на Палама

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић и шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у БиХ Мануела Несл потписали су данас у Сарајеву Споразум о зајму између БиХ и ЕБРД-а за пројекат централног гријања у Палама у износу од седам милиона евра, као и Споразум о гранту за исти пројекат у износу од три милиона.

Амиџић је рекао да ће овим пројектом на Палама бити ријешено питање извора топлотне енергије, која ће радити на основу комбинације био-масе и природног гаса као два чиста извора енергије, за разлику од других општина које користе мазут или друге врсте фосилних горива.

„У овом конкретном случају ради се о пројекту који се односи на систем централног гријања у општини Пале која је по интензитету раста и развоја дошла у фазу да као озбиљна општина мора да има развијен систем даљинског гријања, као предуслов за сваку општину тог типа“, рекао је Амиџић након потписивања споразума.

Амиџић је навео и да ће се кроз овај пројекат појачати примарна и секундарна мрежа, што ће повећати капацитет прикључака, чиме ће се квалитет живота грађана Пала поправити.

Према његовим ријечима, општина Пале биће једина општина у Републици Српској која ће сву топлотну енергију добијати из чистих извора, што је уједно и агенда ЕУ.

Он је додао и да ће Пале, кроз овај пројекат ући у сферу енергетске суверености, због тога што се биомаса набавља на домаћем тржишту, наглашавајући да било какве флуктуације на берзама неће моћи битно утицати на цијену гријања.

„Ту шансу имају и дрвопрерађивачи и овај пројекат доприноси томе да дрвопрерађивачи свој нуспроизвод могу да продају што доводи до раста економске активности“, рекао је Амиџић и додао да ће овај пројекат, осим еколошких имати и своје вишеструке економске ефекте.

Шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несл истакла је да је ово један од првих пројеката који се бави обновљивим изворима енергије у БиХ, те изразила наду да ће слични пројекти у будућности заживјети у цијелој БиХ.

Замјеник амбасадора Швајцарске у БиХ Сироко Месерли чија земља је донирала грант од три милиона евра за овај пројекат навео је да су овакви пројекти важни за квалитет живота грађана општине Пале, али и да је битно и да друге општине размишљају о сличним пројектима, због тога што је велики изазов прелазак на обновљиве изворе енергије.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
6 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Može li išta bez zajma majka mu stara 🤣

Majka mu stara, ajde reci kako drugačije

Није проблем зајам, проблем је у контроли одабира извођача радова,контроли квалитета радова и утрошку средстава.

Dobro je što jednim dijelom EU grant, tako da će oni vjerovatno imati neku vrstu svog nadzora, ali …. vukovi su s druge strane 🙂

Reče Doda da smo ekonomski beton, vidiš da se na vjestima po 15 dana priča da će biti penzije, moja majka im uplaćuje 45 godina PIO i sad nakon godinu dana u penziji sluša hvalospeve o ispati iste 😂 Žena da živi 150 godina ne može izvući ono što je uplatila, prevara stoljeća je penzioni sistem kad se čovjek dublje zamisli. Toliko smo bedni i toliko su nas pokrali da kao entiret nijedan veći projekat ne možemo isfinansirati bez pomoći stranaca, a onda izadju i “laku” na iste te stramce kako nam ne mogu oni odredjivati kako ćemo voditi državu, a zaduženi kod istih desetine milijardi maraka 😅

Baš me zanima ko će sve biti korisnik usluga ove toplane, te razmišlja li narod koja će cijena biti ogrijeva kada se ista toplana izgradi i slične peripetije