Којић потврдио: Паљани плаћају воду по већој цијени од становника Сарајева, Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе

Бивши директор Јавног предузећа „Водовод и канализација“ Пале Дејан Којић потврдио је да Паљани плаћају воду по већој цијени него становници Сарајева, Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.

Којић је на конференцији за новинаре у Палама рекао да је руководство предузећа „Водовод и канализација“ у марту ове године тражило повећање цијене воде, јер је била угрожена ликвидност пословања, те да је уз захтјев за повећање цијене воде предложено да општина Пале из буџета надокнади разлику између постојеће и утврђене цијене услуге и снабд‌јевања.

„Трошкови пословања у задњих пет година енормно су порасли, јер је минимална плата 2018. године била 395 КМ, а сада је 900. На основу плате, топлог оброка, пореза и доприноси трошкови предузећа ‘Водовод и канализација’ су повећани за 850 КМ по раднику. На десет радника то је 8.500 КМ пута 12 мјесеци је 100.000 КМ“, навео је Којић разлоге за поскупљење воде за 25 одсто за становнике Пала.

Он је рекао да разумије зашто су расходи и трошкови пословања расли, али не жели да неко, како каже, окривљује њега да је неспособан руководилац зато што је тражио повећање цијене воде и што општина није издвојила 450.000 КМ из буџета да грађани не би осјетили то повећање.

На питање новинара зашто се вода наплаћује Паљанима по вишој цијени него становницима федералног Сарајева, Којић је рекао да је то изјавио Недељко Елек и навео да „паљански Водовод испоручује један дио воде Источном Сарајеву по нижој цијени, а да је са федералним Сарајевом 1996. године уговор о испоруци воде потписао тадашњи директор Момир Благојевић.

Он је навео да „Сарајево, исто као и Источно Сарајево има нижу цијену воде“, те да највећу количину воде купује водоводно предузеће из Сарајева, око милион и по кубика годишње.

„Ми смо дали воду и Олимпијском центру за акумулацију раније некада по цијени од 0,25 фенинга да помогнемо њиховом руководству. Сада је цијена 0,60 фенинга по кубику. Испорука воде за акумулацију је много скупља, јер се троши електрична енергија и амортизација пумпних агрегата, и кошта нас много више него гравитационо што се испоручује Сарајеву“, рекао је Којић.

Он је рекао да о њему не може да прича Недељко Елек, који је, како каже, „гробар предузећа“ који је уништио више приватних фирми, те да „сви на Палама знају какво је стање у ОЦ ‘Јахорина'“ и замолио Елека да га више не спомиње, јер, како каже, на сваку његову изјаву има одговор.

На питање да ли су тачни наводи да је за вријеме његовог мандата расип воде био у вриједности од 10 милиона КМ, Којић је рекао да је евидентно да у систему има губитака и да сваки водоводни систем има губитак, поготово гд‌је је стара мрежа као што је у неким дијеловима Пала.

„И да нема губитка, не би се повећала продаја воде, потрошња би била иста, а приход предузећа те фактурисане воде био би исти као сада. Приход предузећа се може повећати само ако би корисници више држали отворену чесму и трошили више воде“, навео је Којић.

Он је додао да на транспортном цјевоводу између Врела Праче и Бруса, на 22 километра, који је изграђен 1912. године, постоји губитак од 30 литара у секунди, а да би се поново изградио цјевовод потребно је 15 милиона КМ, јер је то озбиљно извориште.

Он је навео да општина Пале нема новац за ту инвестицију, те да је једино рјешење да се укључи Влада Републике Српске и инвестира 15 милиона КМ у изградњу новог цјевовода.

Којић је назвао спекулацијама тврдње да има миљенике међу потрошачима када је ријеч о власницима угоститељских објеката и да неки од њих и данас плаћају воду 1,70 КМ по кубику, те затражио да му се наведу имена тих људи.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
4 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kakva je ovo računica,valjda kada bi se smanjili gubitci da bi se smanjili i troškovi koji se prave tim 60% gubicima.Manje bi pumpe radile i manje bi se struje potrošilo.A za 11 kilometara vodovoda da treba 15 milona to mora neko stručan da nam objasni.

Voda se isporučuje vodovodima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu po nižoj cijeni, a ne građanima. Vodovodi dok obračunaju svoje to dođe na isto.

Bune se što voda ide Sarajevu. Tačno je čovjek rekao za stari vodovod. Da smo 1912. imali Eleka ne bi nam trebao Gavrilo. A i više bi ovaca bilo u Vrhprači!

Poštovani,
zašto je povećana cijena održavanja vodomjera, na skriveni način, sa dosadašnji 1 KM, na sadašnjih 2,50 KM. Tako da sad na računima imamo fiksni dio cjene, 2,50 KM…što je mnogo veći iznos od dosadašnje cijene za održavanje vodomjera koji je iznosio 1 KM mjesečno ali „NE ZAKONITO“!
Na osnovu čega, Zakona/Odluke, vršite fakturisanje fiksnog dijela cije u iznosu 2,50 KM??
Sramotno!!
Lp.