Пожар код Билеће под контролом, ујутру се наставља гашење ватре на Тјентишту

БАЊАЛУКА – Пожар код Билеће је стављен под контролу, док ће гашење ватре у Националном парку „Сутјеска“ бити настављено ујутру, рекао је Срни директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.

Он је навео да су пожаришта око Билеће, која су угрожавала куће, успјешно одсјечена и санирана, те да је на пар мјеста остало да гори ниско растиње, које гасе ватрогасци.

„Након шест сати проведених у хеликоптерима слетјели смо у Требиње, те је договор да наставимо гашење ватре сутра ујутру у 6.00 часова, када полијећемо директно на Тјентиште, да у пријеподневним часовима угасимо нови пожар који се појавио у кањону Сутјеске, а који, нажалост данас нисмо успјели да угасимо због јаког вјетра који је почео да дува“, рекао је Кустурић.

Он је напоменуо да су хеликоптерске јединице у раним јутарњим часовима почеле са гашењем пожара који је остао на Тјентишту, те да је он успјешно угашен, али да се око 12.00 часова појавио нови пожар.

„Гасили смо га до 14.30 часова са три хеликоптера, једним Хеликоптерског сервиса Српске и два Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Србије. Та два и по сата смо летјели у готово немогућим условима, јер је вјетар дувао брзином 80 километара на час, правио нам јаке турбуленције, а пожар се ширио невјероватном брзином, те га нисмо успјели угасити и поред свих наших намјера и свјесног ризика који смо преузели да радимо у тим условима“, рекао је Кустурић.

Он је додао да је донио одлуку да се лет изнад кањона прекине, јер су били доведени у питање животи пилота.

„Ова два и по часа лета изнад кањона Сутјеске са овако јаким вјетром је најтежи летачки дан у цијелој мојој летачкој каријери, а то су ми потврдили и моје колеге из јединице“, истакао је Кустурић.

Она је напоменуо да је данас укупно избачено око 270 тона воде на оба пожаришта.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare