Свечано отворен 16. Међународни д‌јечији фестивал фолклора „Лицидерско срце 2024“

УЖИЦЕ – Дефилеом младих фолклораша и представљањем ансамбала у Ужицу, вечерас је свечано отворен 16. Међународни д‌јечији фестивал фолклора „Лицидерско срце 2024“, на којем учествује 1.100 фолклораша из 12 земаља.

На фестивалу ће учествовати фолклораши из Републике Српске и Србије, Грчке, Словачке, Чешке, Бугарске, Кине, Еквадора, Боливије, Бурундија, Туниса, Молдавије.

Добродошлицу младим гостима пожељела је градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић, која је истакла да се „Лицидерско срце“ организује у години у којој Ужице носи титулу Престонице културе Србије, под окриљем „Ере културе“.

„Радујемо се данима испуњеним игром, песмом, најлепшим бојама и осмесима деце, која овде долазе са четири стране света. `Лицидерско срце` је најбоље организован дечији фестивал фолклора у нашој земљи, па и шире, где се све различитости кроз песму, игру и музику претварају у сличности“, рекла је Радивојевићева.

Она је поручила да су Ужичани, познати као добри домаћини и људи великог срца, учинили све да се њихови гости добро осјећају и да упознају српску културу, историју и традицију.

„Посебно смо поносни на генерације које су у протеклих 15 година на нашем Тргу партизана научиле Ужичко коло, радујемо се новим које на истом месту ове године дочекујемо“, рекла је Радивојевићева.

Потпредсједник Организационог одбора фестивала Ивана Цветковић изјавила је да „Лицидерско срце“ већ 16 година шаље поруке пријатељства и љубави на разне меридијане.

„Сигурни смо да ће само тако свет постати боље место за живот. Нека се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“, поручила је Цветковићева.

Фестивал „Лицидерско срце“ специфичан је по томе што се одржава на три локације у Ужицу, Вишеграду и на Златибору.

Програми у Вишеграду биће одржани у суботу, 17. августа, од 16.30 часова, гд‌је ће, између осталог, у 18.30 часова бити организован дефиле учесника, а у 19.00 часова и фестивалски концерт у Андрићграду.

Фестивал организује Удружење грађана „Ера“ из Ужица, а суорганизатори су град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији и општина Чајетина, уз подршку министарстава правде и културе Србије.

Републику Српску представљају културно-умјетничка друштва „Семберија“ из Бијељине, „Пелагић“ из Бањалуке и „Краљ Петар Први Ујединитељ“ из Вишеграда.

Свечано затварање фестивала је у понед‌јељак, 19. августа, у Ужицу.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare