Подстицаји Завода за запошљавање важни за развој туризма

Туризам је једна од најбрже растућих привредних грана у Републици Српској и за његов развој важни су подстицаји Завода за запошљавање Републике Српске за самозапошљавање и запошљавање нових лица, рекао је данас на Палама министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.

Шулић је након састанка са директором Завода за запошљавање Дамјаном Шкипином истакао важност сарадње ресорног министарства са Заводом, наводећи да су многи у Српској покретањем послова у области туризма створили респектабилне фирме.

Према његовим ријечима, адекватне и правовремене информације Завода за запошљавање важне су за Министарство трговине и туризма, нарочито за сезонске послове у овим областима.

„Тако да наша пословна заједница у сваком тренутку може знати колико имамо незапослених и које стручне спреме у било којем граду или општини“, рекао је Шулић новинарима на Палама и додао да ће Министарство трговине и туризма наставити сарадњу са Заводом за запошљавање Српске.

Говорећи о Акционом плану Републике Српске за запошљавање и самозапошљавање вриједном 10 милиона КМ, он је нагласио да Српска од настанка није имала већи број запослених, додајући да се мора похвалити визија и иницијатива предсједника Републике Српске Милорада Додика који је 2011. године покренуо ову активност.

Шулић је похвалио рад Шкипине и претходног директора Завода Мирослава Вујичића који су, како је рекао, у сарадњи са привредном заједницом на најбољи могући начин тражили рјешење за смањење незапослености и повећање броја запослених у Српској.

„Иако је цијела Европа у кризи, све већи број незапослених је у неким великим, развијеним европским земљама, а у Српској из године у годину број запослених расте и ево сада имамо највећи број запослених у историји Српске“, истакао је Шулић.

Данашњем састанку присуствовао је и Вујичић.

Вриједност овогодишњег акционог плана за запошљавање 10 милиона КМ

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина изјавио је данас да је вриједност усвојеног овогодишњег Акционог плана Републике Српске за запошљавање и самозапошљавање десет милиона КМ, од чега је пет милиона планирано за ново запошљавање, а пет милиона за приправнике.
Шкипина је након састанка са министром трговине и туризма Републике Српске Денисом Шулићем на Палама истакао да је од 2011. године, од када постоји Стратегија запошљавања у Српској, запослено 39.775 лица, за шта је Влада Српске издвојила скоро 171 милиона КМ.

„Програми за запошљавање Завода функционишу на начин да Влада Републике Српске усваја годишњи акциони план на основу Стратегије запошљавања. Затим преко Завода се реализују ти програми, на основу годишњих програма за запошљавање, које усваја Управни одбор Завода“, појаснио је Шкипина и додао да би овогодишњи Акциони план требао бити објављен у наредних неколико дана.

Према његовим ријечима, на данашњем састанку разговарано је о програмима за запошљавање и о броју радника који ће се путем програма Завода за запошљавање примити, прије свега, у област трговине и туризма.

Он је додао да ће, након објаве Акционог плана у „Службеном гласнику“ Републике Српске, Завод за запошљавање са Министарством трговине и туризма направити програм и расписати јавни позив који би требао бити објављен до краја мјесеца.

„Биће отворен неких 15-ак дана, не дуже, а потписивање првих уговора већ крајем септембра“, рекао је Шкипина новинарима у Палама.

Данашњем састанку Шулића и Шкипине присуствовао је и претходни директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић.

Шулић апеловао на посланика Станишића да измјести комуникацијски торањ

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић апеловао је на народног посланинка Ацу Станишића да нађе адекватнију локацију за комуникацијски торањ који се налази на плацу његове породице у центру Пала и да се испоштује воља становника који су покренули петицију за његово измјештање с обзиром да постоје сазанања о његовим негативним ефектима по здравље људи.

Шулић је рекао новинарима на Палама да је информисан о тој ситуацији, те да, осим бојазни грађана за здравље, треба узети у обзир и чињеницу да су Пале један од туристичких центара Републике Српске.

„Пале су бисер, а са Јахорином, Равном планином и цијелим овим ободом нуди огроман потенцијал у туризму који, према нашој визији, треба да буде здрави, адреналински туризам, туризам у природи и ваздушна бања. Морамо чувати чисту средину“, истакао је Шулић.

Он је нагласио да се мора заштити животна средина и због доласка туриста којима треба презентовати Пале, на чему заједно раде локална власт, Олимпијски центар „Јахорина“ и Влада Републике Српске.

Према његовим ријечима, Пале су постале центар туризма 365 дана у години и осим зимског туризма треба унаприједити и љетни који је неминовано везан за природна богатства која има ово подручје.

Коментаришући чињеницу да становници Пала плаћају већу цијену воде него становници федералног Сарајева, Шулић је рекао да је то недопустиво.

„Обавијештен сам да је тако било за вријеме сада већ смијењеног директора паљанског предсузећа „Водовод и канализација“. Не могу наћи праву ријеч, нити схватити такав поступак. Бити директор `Водовода`, а дозволити да људи плаћају већу цијену воде чије је извориште на подручју Републике Српске, а онда је дистрибуишете до Сарајева по јефтинијој цијени – не могу схватити“, истакао је Шулић.

Он је навео да грађани Пала првенствено треба да уживају у природним ресурсима које имају, а то је, између осталог, и вода.

„Сва наша политика која се тиче чувања шума, ријека и пољопривредног земљишта усмјерена је на то да грађани Републике Српске, у овом случају Пала, плаћају јефтинију услугу воде, а да грађани Сарајева, ако ништа, плаћају бар идентичну, ако не и већу. На овај начин грађани Сарајева се стављају у супериоран положај у односу на људе који живе овд‌је“, констатовао је Шулић.

Он је изразио увјерење да ће нови менаџмент „Водовода“ исправити ту неправду према грађанима Пала и омогућити коршићење воде по нижој цијени.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare