Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде

0
У суботу 08. септембра 2024. године на Сокоцу и Источном Старом Граду биће одржан Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде.
Припадници удружења грађана бораца и њихових потомака Трећа сарајевска бригада ВРС позивају све саборце, њихове потомке, пријатеље и поштоваоце ове херојске бригаде да својим присуством одају почаст свим погинулим и умрлим борцима и припадницима Треће сарајевске бригаде те да се уз окупљање и дружење заједно сетимо ратног пута и херојске одбране територија из зоне одговорности наше бригаде у протеклом одбрамбено отаџбинском рату.
Наредбом главног штаба ВРС Трећа сарајевска пјешадијска бригада је основана 25.02.1994 године спајањем више јединица Војске Републике Српске са територија сарајевских општина Вогошћа и Рајловац те дијелова општина Центар, Стари Град, Илиџа и Илијаш.

Зона одговорности ове бригаде се протезала од Хреше до Рајловца на унутрашњем те од Равног Набожића до Нишићке висоравни и даље према Олову на спољном прстену одбране Српског Сарајева.

Након потписивања Дејтонског мировног споразума због припајања територије под зоном одговорности ове бригаде Федерацији Босне и Херцеговине бригада је расформирана а њени делови су пресељени у градове у Републици Српској.
Удружење грађана бораца и њихових потомака под називом „Трећа сарајевска бригада ВРС“ баштини и негује традицију и сећање на ову јуначку бригаду.
(www.palelive.com)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare