Општина обезбиједила бесплатне уџбенике основцима од петог до деветог разреда

0
ФОЧА, 23.АВГУСТА /СРНА/ - У фочанским основним школама данас је почела подјела бесплатних уџбеника за ученике од петог до деветог разреда, чију је набавку са близу 100.000 КМ финансирала општина, што је нова мјера општинске социјалне политике.

ФОЧА – У фочанским основним школама данас је почела под‌јела бесплатних уџбеника за ученике од петог до деветог разреда, чију је набавку са близу 100.000 КМ финансирала општина, што је нова мјера општинске социјалне политике.

Књиге ће добити 464 ученика, односно ђацима у Основној школи „Веселин Маслеша“ биће подијељено 175 комплета, а 289 у Основној школи „Свети Сава“.

Родитељи истичу да им много значи ова подршка јер уџбеници за старије основце у просјеку коштају више од 200 КМ.

Жана Живановић, која припрема двоје д‌јеце за нову школску годину, каже да се овим пружа знатна новчана помоћ, поготово родитељима који имају више основаца.

„Било би добро да ово постане традиционална активност јер свако улагање у образовање је улагање у д‌јецу“, рекла је Живановићева.

Учитељица у Основној школи „Свети Сава“ Слађана Паприца-Мастиловић нагласила је да није једноставно спремити ђака за школу. „Очекујем да ученици ово поштују“, рекла је Мастиловићева.

Катарина Вучен, учитељица школе „Веселин Маслеша“, истакла је да све што се ради за добробит д‌јеце и породице треба подржати, па тако и ову акцију.

„Ако кренемо од чињенице да су уџбеници за пети разред у слободној продаји од 130 до 140 КМ, за старије разреде и знатно више, онда је јасно да то растерети породицу у сваком смислу“, рекла је Вученова.

Она је додала да је за похвалу то што Министарство просвјете и културе и Министарство породице, омладине и спорта сваке године подијеле бесплатне уџбенике ученицима од првог до четвртог разреда, породицама са троје и више д‌јеце и ученицима који су остварили успјех на републичким такмичењима.

Начелник Милан Вукадиновић подсјетио је да је ова мјера уведена ове године, те да ће се наставити и наредних година, те напоменуо да ће и сви првачићи од општине добити поклон-бон од 100 КМ да би се родитељима финансијски олакшао њихов полазак у школу.

У фочанским школама данас је обављена под‌јела комплета књига за ђаке петог разреда, док ће осталима ученицима бити уручени током наредне седмице.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare