Медијски тимови реаговаће не само на лажи о Србији, него и о Републици Српској

0

Медијски тимови које ће до краја године формирати Србија, како би реаговали на лажне вијести у тој земљи, реаговаће и на лажи о Републици Српској, рекао је Срни директор Канцеларије Владе Србије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон.

„Сматрамо да свако ко лаже и напада Републику Српску, не мисли ништа добро ни Србији, и ми ћемо бити на том задатку за истину и за српски народ где год да живи“, појаснио је Гујон.

Он је рекао да ће ови тимови да реагују на лажи које угрожавају српски народ, те на било шта што буде изговорено против српског народа, српских интереса, било да се ради о политици или историји.

Гујон је додао да ће ти тимови пратити медије на енглеском, француском, њемачком језику, а требало би до краја године да се формира и тим за италијански језик.

„Не само у тим земљама, него и у свим земљама где су ти језици званични и где се користе у medijskm извештавању, да реагујемо на сваку лаж која буде била изговорена о Србији, али и о српском народу где год да живи“, истакао је Гујон.

Према његовим ријечима, главни задатак ових тимова биће да прекину монопол у западним медијима над наративом о Балкану и смање њихов ефекат, а повећају своју видљивост.

Ови медијски тимови треба да д‌јелују проактивно, тако што ће да пласирају објективне вијести о српском народу, о дешавањима на овим просторима и да тако шире те информације у тим /западним/ земљама.

Пошто су учестале теме, прије свега у тим западним медијима, ратови деведесетих, гд‌је такозвани експерти за Балкан износе неистине о српском народу, а страдање српског народа веома често игноришу, Гујон каже да ће српски медијски тимови да подсјете читаоце тих западних медија на чињенице.

Гујон каже да ће бити и те како тешко да се пробије блокада антисрпског наратива у западним медијима, али не и немогуће.

„Успео сам да пробијем медијску блокаду у Француској везано за тему Косова и Метохије, која је и те како осетљива. Мислим да имамо простора за повећање видљивости наших непристрасних и објективних вести и свако ко каже неистину да зна да ће добити одговор од нас“, нагласио је Гујон.

Он је рекао да ће свим тимовима бити заједничко то што ће бити сачињени од професионалаца и људи који воле Србију и српски народ, који познају ситуацију и који ће својим кредибилитетом, именом и презименом моћи да бране ту истину.

То, како је навео, неће бити нужно Срби, а поред тога што ће ту бити професионални новинари, биће и правника, али неопходно је да они говоре као матерњи језик тих земаља и познају менталитет.

„То могу да буду Срби из наше дијаспоре који су тамо рођени, али има такође и доста људи који нису пореклом Срби, али су се доказали као прави пријатељи Срба и Србије кроз време, па ћемо такође у сарадњи са њима да радимо на томе. Они ће бити део наших тимова“, рекао је Гујон.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare