Наставља се суђење бившим вођама ОВК у Хагу

0

Пред Специјалним судом у Хагу данас ће бити настављено суђење бившим вођама тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) – Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, који су оптужени за ратне злочине и злочине против човјечности.

Прошле седмице, након љетње паузе, одржана су три рочишта, а данас се поступак наставља. Специјални суд је 16. августа продужио притвор Тачију и Весељију за још два мјесеца, образлажући одлуку тиме да би њихово пуштање на слободу могло довести до бјекства, утицаја на свједоке или ометања рада суда.

Оптужница, коју је Специјално тужилаштво поднијело 30. септембра 2022. године, терети Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија за ратне злочине и злочине против човјечности почињене у нелегалним притворима тзв. ОВК на Косову и Метохији и у Албанији од марта 1998. до септембра 1999. године. Према оптужници, они су одговорни за неосновано лишење слободе, мучење и убиства.

Током процеса, који је започео 3. априла 2023. године, Специјализовано тужилаштво из Хага саопштило је да располаже са више од 300 свједока који ће дати исказе. До сада је саслушано око 80 свједока.

Током 1998. и 1999. године, тзв. ОВК је починила бројне злочине, укључујући убиства, отмице и мучења, усмјерене против припадника војске и полиције тадашње Југославије, као и против српских и неалбанских цивила, те Албанаца који нису прихватили сарадњу или учешће у њеним редовима.

(www.palelive.com)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare