Додик: Пале стратешка општина, у тешким тренуцима ту су се доносиле историјске одлуке

3
ПАЛЕ, 28. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик у обраћању присутнима на свечаном ручку поводом крсне славе општине Пале - Велике Госпојине.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да су Пале стратешка општина и цијела Република Српска мора да их воли јер су у тешким данима представици српског народа ту нашли простор и безбједност да доносе историјске одлуке.

„Због тога ће ова општина уз своје прослављено име добити и ријеч пријестоница“, рекао је Додик на свечаном ручку поводом крсне славе општине Пале – Велике Госпојине.

Он је рекао да се размишља да у најскорије вријеме на Пале буде враћено сједиште Новинске агенције Републике Српске – СРНА, која је овд‌је настала, и да се тако Палама покуша вратити дио онога што су свима подариле.

Предсједник Српске подсјетио је да је Република Српска настала 9. јануара на Палама и да су њени први челни људи жртвовали свој комодитет за статус свих њених грађана, што не смије бити заборављено.

„Ако заборавимо њихову жртву, онда ћемо бити спремни да поново непотребно дајемо и ми нашу жртву за оно што већ имамо. Зато је суштина одбране Републике Српске наша окупљеност око идеје која се зове Република Српска држава и то не треба да буде срамна ријеч“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, све што чине с друге стране ентитетске линије или негд‌је другд‌је јесте управо то да се Република Српска одрекне својих вриједности, што се не смије дозволити.

Додик је нагласио да се треба одрећи оних који сервилно служе странцима на терет и на штету српског народа.

Предсједник Српске је констатовао да је сарадња Српске са Србијом увијек била и биће важна, о чему свједочи и присуство потпредсједника Владе Србије Александра Вулина на слави Пала, чији је био и кум.

Додик је истакао да уз све напоре које Србија чини, Република Српска не смије да руинира свој статус јер јој тада нико неће моћи помоћи.

„Ако прихватимо те неке `велике идеје` које долазе за Запада, који се налази у поприличном хаосу и које нам овд‌је намјећу разне ствари на штету нашег идентитета, онда нам нико није крив. Да смо поступали на тај начин, онда не бисмо били овд‌је“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска православна црква очувала је идентитет српског народа, окупљала га, очувала српски језик и писмо, а сви други су чинили да Србе подијеле.

„Кажу босански Срби, нисмо ми никакви босански Срби, немојте насједати на тако нешто. Ми смо Срби, ми смо јединствен политички народ који не смије да заборави никога који је кроз историју допринио добру народа“, закључио је Додик.

Обреду ломљења славског колача уз Додика и руководство општине Пале присуствовали су и потпредсједник Владе Србије и кум славе Александар Вулин, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, бројни представници институција Српске, као и представници Српске у институцијама БиХ, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, те начелници градских општина.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Baš tebi puca neka stvar za nas i za komplet istočni dio RS-a, dodješ kad treba pokupiti kajmak sa Jahorine, samo to te i zanima bando nezasita…

Može li jedna ouči izborna: Kandidat za načelnika opštine u pritvoru. Ti ćeš glasati za njega. Da li si sa Sokoca ili za Sokoca?

Kako ga nije sramota….On je, dosljedno svojoj izjavi da će od Pala napraviti Kalinovik, to i ostvario, a sad govori o njihovom strateškom značaju.