Војислав Mаксимовић је човјек који је имао визију и идеју

ФОЧА – Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изјавио је данас у Фочи да је академик Војислав Максимовић поставио темеље овог универзитета у нејтежем ратном периоду, што је омогућило да се ова установа брзо развије у једну од најважнијих унституција у Републици Српској.

„Смрт професора Максимовића, који је био и први ректор Универзитета у Источном Сарајеву, тужан је и тежак моменат за нашу образовну институцију, за Фочу и све њене грађане, али и за цијелу Републику Српску. Данас се опраштамо од великог човјека“, рекао је Кулић.

Према његовим ријечима, Максимовић је имао визију Универзитета у Источном Сарајеву, под чијим руководством је и „проходао“, да би касније крупним корацима кренуо према заједници универзитета у Европи и свијету.

„Максимовић је дао огроман допринос за оснивање Универзитета, али и за оснивање Медицинског, Стоматолошког и Богословског факултета у Фочи. Са те стране мислим да је све нас на Универзитету, али и све грађане Републике Српске обавезао на вјечно памћење и захвалност“, истакао је Кулић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да је Војислав Максимовић један од навећих Фочака, великих родољуба и човјек који ће остатити златним словима уписан у историји Републике Српске, али и у историји Фоче.

Он је подсјетио да је Максимовић човјек који је дефинитивно имао визију и идеју развоја, не само Фоче, него и цијеле регије и Републике Српске.

„Његова смрт је ненадокнадив губитак за општину Фоча, Републику Српску и српски народ. Човјек који заслужује да га памтимо, а у име локалне заједнице могу рећи да ћемо наћи начин како да се додатно одужимо и не заборавимо нашег великана“, рекао је Вукадиновић.

Начелник Фоче је навео да већ постоји идеја да се установи награда која ће носити име Војислава Максимовића, да се организују и књижевне вечери посвећене његовом лику и д‌јелу, да једна улица у граду носи име овог великана и да добије бисту испред платоа Музеја „Стара Херцеговина“.

Члан Главног одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Радисав Машић истакао је да је Војислав Максимовић био личност која је у култури српског народа оставила неизбрисив траг.

Према његовим ријечима, оснивањем „Просвјете“ Војислав Максимовић је схватио да је народ, за који је у то вријеме грађански рат био неибјежан, пред великом опасношћу и да је његов једини спас у култури, духовности и очувању његове историје и традиције.

„То су уједно и елементи које његује ‘Просвјета’, а којој је Војислав Максимовић посветио добар дио свог живота“, рекао је Машић и додао да је „Просвјета“ под Максимовићевим руковођењем оставила неизбрисив траг у српском народу у Републици Српској.

Комеморација академику и члану првог сазива Сената Републике Српске Војиславу Максимовићу, који је преминуо у Београду у 89. години, одржана је у Градском народном позоришту у Фочи.

Војислав Максимовић биће сахрањен сутра у 12.00 часова на гробљу у Јошаници код Фоче.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare