Општина Пале има много неискориштених потенцијала који могу допринијети њеном економском развоју и трансферу знања, те је у том погледу веома значајна сарадња ове локалне заједнице са дијаспором, која је већ показала спремност да помогне у различитим хуманитарним и пројектима у области културе, рекао је члан кабинета начелника општине Пале Мирослав Симовић.

„Сада је вријеме да се та сарадња прошири на економски развој, те предлажем оснивање посебног фонда за инвестиције у Пале, у који би наши људи из дијаспоре могли улагати“, рекао је Симовић.

Он је појаснио да би се овај фонд користио за подршку локалним предузећима и стварање нових радних мјеста.

Симовић сматра и да би овакав фонд могао бити привлачан за инвеститоре из дијаспоре, јер би им омогућио директно учествовање у развоју општине, а истовремено би им пружио сигурност и транспарентност у пословању.

„Осим финансијске користи, оваква иницијатива би нашим људима из дијаспоре дала прилику да остану повезани са својим завичајем, не само емотивно, већ и пословно“, додао је Симовић.

Према његовим ријечима, општина Пале планира да интензивира напоре у успостављању дијалога са дијаспором организовањем пословних форума и сусрета, гд‌је би биле разматране конкретне могућности за сарадњу.

„Наш циљ је да створимо `вин-вин` ситуацију – да општина Пале добије нове инвестиције и радна мјеста, док дијаспора оствари поврат улагања и очува везу са родним крајем“, рекао је Симовић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare