Годишње од малигних болести оболи око 40 пацијената

БАЊАЛУКА – У Републици Српској годишње од малигних болести оболи око 40 д‌јеце до 18 година, рекла је Срни шеф Од‌јељења за д‌јечију хематоонкологију Клинике за д‌јечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић.

„Ријеч је о различитим онколошким болестима, од леукемија, тумора мозга, бубрега, јетре или костију или другим рјеђим туморима, са цијелим спектром различитих симптома“, рекла је Самарџићева.

Она истиче да је узрок за настанак онкололошких болести комплексно питање.

„Наука на ово питање нема дефинитиван одговор, али се као узроци спомињу фактори наслијеђа и околине“, рекла је Самарџићева.

У Републици Српској је, према посљедњим подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у 2020. године од рака евидентирано 10 новообољелих особа млађих од 18 година.

Како су рекли Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске, према подацима о броју новообољелих особа од рака млађих од 18 година, годину раније – 2019. године евидентирано је укупно 19 особа млађих од 18 година, док је 2018. године број новообољелих млађих од 18 година био 15.

Према подацима Института за јавно здравство, 2017. године број обољелих од рака млађих од 18 година био је 12, а 2016. године укупно 25 новообољелих лица млађих од 18 година.

Септембар је Међународни мјесец подизања свијести о карциному код д‌јеце, али је и мјесец давања подршке златној д‌јеци, малим херојима, којима је живот од д‌јетињства борба, а циљ је увијек исти – побједа.

Из Удружења родитеља д‌јеце обољеле од малигних болести „Искра“ из Бањалуке, кажу за Срну да ће током овог мјесеца организовати разне активности којима ће скренути пажњу на важност овог мјесеца, али и проблеме д‌јеце са малигнитетом.

„`Златни септембар` се свугд‌је обиљежава као мјесец подизања свијести везано за д‌јецу обољелу од малигних болести, па то чини и `Искра` Бањалука. Ми живот живимо и даље. Наша д‌јеца послије лијечења постају д‌јеца која имају свој активан живот, апсолутно испуњен“, навели су из Удружења „Искра“.

Протеклог викенда организована је на стази у Парк шуми Слатина хуманитарна трка/шетња „Искра наде“.

Трка је организована под покровитељством Министарства породице, омладине и спорта Српске и Града Лакташи.

„Циљ организовања трке, осим прикупљања средстава, јесте подршка малим, великим херојима у њиховој трци за живот. Трка је била рекреативна и није имала такмичарски карактер. То је подршка д‌јеци и породицама које се суочавају са малигним болестима и покажу им да нису сами у најтежим тренуцима њиховог живота“, навели су у Удружењу.

Из Удружења додају да ће у суботу, 14. септембра, у периоду од 10.00 до 14.00 часова у парку „Петар Кочић“ дијелити златне трачице, промотивни материјал и балоне, а навече ће златном врпцом освијетлити Културни центар Бански двор и Градску управу Бањалука.

Из Удружења родитеља д‌јеце обољеле од малигних болести „Искра“ из Бањалуке наводе да је један од највећих њихових успјеха Родитељска кућа, која је током осам година постојања била привремени дом за око 200 породица.

Како наводе из Удружења сви родитељи који имају д‌јецу обољелу од малигних болести, а који нису из Бањалуке, буду смјештени Родитељској кући у којој може бити смјештено седам породица у исто вријеме, док је тренутно ту шест породица.

Велика предност и олакшање за сву д‌јецу јесте што у Родитељској кући имају и наставу.

Како наводе из Удружења, уназад неколико година надлежно министарство је омогућило да д‌јеца не морају да полажу испите, већ да долазе учитељи, добијају оцјене и када се заврши терапија, враћају се у своју средину и настављају школовање са својим другарима.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare