Српска и Србија иду заједно у реализацију ХЕ „Бук Бијела“ и аеродрома Требиње

БАЊАЛУКА – Република Српска заједно са Србијом иде у реализацију пројекта Хидроелектране „Бук Бијела“ и аеродрома у Требињу, саопштено је из Владе Српске поводом изјаве премијера ФБиХ Нермина Никшића да су разлог оспоравања два велика пројекта у Српској наводна сецесионистичка политика коју води Српска.

„Влада Републике Српске и Влада ФБиХ добро сарађују, али је главни кривац политичко Сарајево чији је циљ јасан, а то је спријечити све пројекте који утичу на развој Републике Српске. Пошло им је за руком да реализацију успоре, али никако да спријече“, истиче се у саопштењу и наводи да је изненађујућа Никишева изјава.

Када је ријеч о конкретно ХЕ „Бук Бијела“, из Владе Српске су навели да је узрок проблема у апелацији 24 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ који су упутили апелацију Уставном суду БиХ, што потврђује горе наведене тврдње.

„Пројекат изградње аеродрома у Требињу није блокиран, динамика изградње аеродрома тече својим током, у току су радови у дијелу који се односи на послове за које су надлежне институције Републике Српске, те пројекат тече предвиђеном динамиком“, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа, да на сједници Предсједништва БиХ 2022. године није усвојена иницијатива српског члана Предсједништва БиХ да се Приједлог основа за вођење преговора између БиХ и Србије ради закључивања меморандума за изградњу аеродрома у Требињу уврсти на дневни ред.

Самим тим, Меморандум о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурног пројекта „Изградња Аеродрома Требиње“ између Владе Републике Србије и БиХ никад није усвојен, указује се у саопштењу.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби /БХАНСА/, који је у парламентарну процедуру упућен по скраћеном поступку није добио подршку Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, већ је враћен у редовну процедуру.

Оспоравање гасификације Републике Српске траје скоро 15 година, те се намеће питање зашто некоме смета Источна гасна интерконекција, наглашава се у саопштењу и додаје да за Владу Српске никада неће бити прихватљиво оспоравање пројеката који ће створити љепше и квалитетније услове живљења у Републици Српској и ФБиХ.

„Сваки грађанин у Републици Српској и у ФБиХ може имати само користи од пројеката попут `Бук Бијеле`, јер градећи хидроелектране стварамо зелену енергију, енергију из обновљивих извора која нам је свима пријеко потребна, те аеродрома у Требињу, који сутра треба да повезује и служи на добровит свима“, наведено је у саопштењу.

У Влади Републике Српске сматрају непримјереним кориштење оваквих пројеката током предизборне кампање за локалне изборе, закључује се у саопштењу.

Никшић је рекао да су „због скоријих дешавања, пријетњи којекаквим сецесијама, непоштивања институција БиХ, бројни пројекти остали блокирани“.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare