Патријарх Порфирије: Јединство и слобода – златне нити српске заставе

НОВИ САД – Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је у Новом Саду да су јединство и слобода златне нити од којих је изаткана и српска застава која као одлика идентитета српског народа сабира у себи његово цјелокупно насљеђе.

У бесједи на свечаној академији којом Србија и Република Српска заједно прослављају Дан српског јединства, слободе и националне заставе патријарх Порфирије је поручио да српска застава представља својеврсну тапију српског народа гд‌је год да живи, али и његову личну карту пред читавим свијетом.

„Колико наша тробојница са двоглавим, крстоносним орлом на себи изражава наш идентитет и колико је урезана у код нашег човека, јасно показују осећања која се јављају у његом срцу и уму при самом погледу на њу“, рекао је патријарх Порфирије на свечаности у Српском народном позоришту којој присуствују званичници Србије и Републике Српске.

Српски патријарх је истакао да сваки Србин осјећа блискост са својом заставом, поштовање и понос, зато што је она освештана борбом, крвљу и сузама оних који су се под њом на бојном пољу, али и за преговарачким столом, борили за јединство и слободу свога народа.

Његова светост је указао да нас застава подсјећа на сву нашу прошлост, али и на будуће изазове.

Патријарх је рекао да се српски народ у цјелини непрестано налази у великим бурама овосвјетских превирања и искушења, у времену страшних ратова и борби на различитим фронтовима.

„Потребно је зато да покажемо мудрост и одговорност према својој земљи, себи и својим ближњима тако што ћемо се трудити да сачувамо слогу, јединство и мир у сопственој кући и што нећемо дати никоме да било споља било изнутра поткопава темељ наше куће“, рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је истакао да је данашњи празник који се обиљежава пети пут, релативно нов по настанку, али древан по садржају и поруци.

„Из самог имена јасно је да спомињемо три кључне тачке на којима почива наш род – изражава идентитет и наше заветне вредности. Јединство није само наш, српски идеал – оно се налази у самим темељима науке православне и Христове“, поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је истакао да је јединство идеал и насушна потреба српског рода светосавског, да се то види и у завјештању Светог Саве и упозорио да су Срби плаћали сваки пут када су се оглушивали о ту жељу Христову и када је међу њима владала неслога и под‌јеле.

Патријарх Порфирије рекао је да јединство морамо чувати као највећа светињу и благослов предака.

„Зато је лозинка свих наших потоњих битака гласила за Крст часни и слободу златну. Називајући је златном Срби су показали колико су је чекали и ценили. Али помињући је у контексту Крста говорили су да нема чисте слободе без верности Богу и Јеванђељу“, нагласио је патријарх Порфирије.

Подсјећајући да се у трагичном 20. вијеку присилом радило на отуђењу д‌јеце светосавске од своје вјере и начина живота, патријарх Порфирије је поручио да је света дужност српском народу да чува своју слободу спољашњу, али прије свега унутрашњу.

„Нека Бог дан да увек чувамо јединство српског народа у Републици Србији и Републици Српској и где год живи! Срећан празник и мир Божји нека буде са свима нама!“, поручио је патријарх Порофирије.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској, симболично је установљен на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а прославља се од 2020. године.

Циљ успостављања Дана српског јединства, слободе и националне заставе јесте оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, те јачање култа националне заставе.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare