Пале кроз објектив 1908. године

0
Поглед на Пале 1908. године
Поглед на Пале 1908. године

У нашем посједу налазе се двије старе фотографије Пала са аустроугарске разгледнице из 1908. године, које пружају ријетки увид у изглед нашег мјеста прије више од једног вијека. Ове фотографије, које су дио дописнице из тог периода, носе велики историјски значај и приказују развој Пала у вријеме под аустроугарском управом.

Прва фотографија приказује жељезничку станицу на Станици Пале, која је грађена од 1902. до 1905. године и свечано пуштена у рад 1906. године. Ова станица била је значајна за развој Пала, јер је повезивала мјесто са широм регијом, олакшавајући транспорт робе и људи.

На другој фотографији види се поглед на Пале са Бријежђа. У позадини се примјећује димњак пилане у власништву фирме „Задик с. Финци“, која је у то вријеме доминирала локалном индустријом. Фирма је радила до 1914. године, када је продата грчкој компанији „Грчко друштво за трговину и индустрију дрвета у Атини“, која је касније отворила филијалу у Палама.

Интересантан је историјски контекст ових фотографија. Те исте године, 7. октобра, Аустро-Угарска је објавила прокламацију о анексији Босне и Херцеговине, што је био догађај од велике политичке важности и узроковало бројне реакције унутар и ван региона. Само годину дана касније, 1909. године, изграђена је Црква Успења пресвете Богородице, која и данас стоји као један од симбола Пала.

Фотографије потичу са дописнице коју је издао Верлаг Д. Пашовић – Пале. Није познато да ли су Пашовићи били и фотографи, али је велики њихов значај јер су имали радњу у Палама и издавали су дописнице, које су очувале слику Пала из тог времена.

Оба снимка су дигитално ретуширана и обојена, што је додатно оживјело ову драгоцјену историјску грађу.

(www.palelive.com)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare