Уручено 128 награда излагачима

РОГАТИЦА – На 58. Регионалној пољопривредној изложби и сајму у Рогатици награде су уручене за 106 излагача расних грла, кромпира и 22 награде произвођачима скоруп-кајмака са Горњодринске и Сарајевско-романијске регије.

Према подацима које је Срна добила у општинском Од‌јељењу за управљање локалним развојем, привреду и друштвене д‌јелатност, општине Рогатица на овом сјаму у области говедарства учествовало је 38 излагача који су изложили 57 грла, међу којима су прве награде понијели Далибор Васиљевић за јунице старије од 12 мјесеци, Драгомир Џида за гравидне јунице и Свјетлана Ћебић за краве.

У овчарству се такмичило 36 излагача, са 50 колекција, а прве награде су за категорију овце припале власницима Ненаду Хршуму и Жељку Радојичићу, а Миладу Бојовићу и Драгиши Лаловићу за двизице.

Међу седам излагача у области козарства, прве награде додијељене су Спасоју Чамуру за приплодне козе и Николи Чамуру за јарице.

У коњарству је своја грла довело осам излагача, од којих су прву награду освојили власници коња-пастува Данко Бојат и Радомир Шаренац, те власник кобиле Бранислав Кушић.

На овој пољопривредној изложби окупио се 31 произвођач кромпира, међу којима су првонаграђени за сјеменски кромпир Драгомир Џида и предузеће „Агрос“ из Рогатице, а за меркантилни Мирослав Оловић и Слободан Манџић.

За произвођаче скоруп-кајмака у властитој производњи уручене су укупно 22 награде, десет у категорији „зрели“ и 12 у категорији „млади“.

Међу 22 излагача скоруп-кајмака из властите производње у категорији екстра класа „зрели“ скоруп-кајмак прве награде уручене су Душанки Боровчанин са Сокоца и Драгани Станишић са Хан Пијеска.

У екстра класу у производњи младог скоруп-кајмака првонаграђене су Нада Максимовић, Драгана Станишић и Аница Мировић са Хан Пијеска и Брана Гашевић из Рогатица.

Виши стручни сарадник за ратарство члан комисије за оцјењивање високородних сорти кромпира у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Источно Сарајево, Јована Клачар рекла је Срни да је ова манифестација од великог значаја за ширу регију, пружајући пољопривредним произвођачима прилику да представе свој рад, како из области сточарства и биљне производње, тако и домаће кухиње,кућне радиности и народних рукотворина.

„Њена организација и успјешан исход доприносе унапређењу агрономске праксе и подстичу развој пољопривредне производње у нашем подручју“, истакла је Клачарова.

Она каже да је као дио стручног тима имала задовољство да учествује у процесу оцјењивања високородних сорти кромпира, што је укључивало пажљиву анализу квалитета и продуктивности свих пријављених узорака.

Према њеним ријечима, комисија је имала тежак задатак да од 31 излагача, распоређених у двије категорије, донесе одлуку о награђеним, али да је примјеном стандардизованих критеријума осигурала је објективно и професионално оцјењивање.

На овој манифестацији додијељене су и награде за изложене традиционалне производе, домаћу кухињу, прерађевоне,кућну радиност, рукотоврине и најуређенији штанд излагача.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare