Изградња топлане вриједне 10 милиона евра

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је да је данас са министром финансија и трезора у Савјету министара Срђаном Амиџићем разговарао о изградњи топлане у овој локалној заједници, укупне вриједности 10 милиона евра, истичући да ће ускоро бити ријешена припрема тендерске документације.

Југовић је навео да је ријеч о капиталном пројекту и да су три милиона евра грант средства Амбасаде Швајцарске у БиХ.

„Имаћемо још један састанак са Европском банком за обнову и развој. Захваљујемо свима који су дали допринос у досадашњој фази реализације пројекта почев од припреме која није била нимало једноставна“, рекао је Југовић новинарима након састанка са Амиџићем о изградњи нове Топлане ради модернизације система централног гријања.

Он је додао да је као енергент изабрана комбинација био-маса, односно дрвна сјечка и гас.

„У претходних пар година изградили смо прикључни топловод у вриједности од два милиона КМ и сада нема дилеме да се кроз овај пројекат види колико је битна повезаност локалне заједнице и власти на републичком нивоу. Иза свега овога стоји много одлука Министарства финансија Републике Српске, Владе Републике Српске, локалног парламента, али и Савјета министара, као и српског члана Пређедништва у БиХ“, рекао је Југовић.

Он је нагласио да ће током наредне седмице или мјесеца бити учињен дефинитиван корак након одлуке локалног парламента, спроведене тендерске документације и свега осталог што ће довести у ситуацију да се крене у изградњу топлане.

„Овим смо створили услове да Пале имају своју топлану и да постану град, јер је град без топлане незамислив, с обзиром на то да се ова општина шири и развија. У овом тренутку имамо 10 стамбено-пословних објеката који се граде са 300 стамбених јединица и не можемо више лутати, прикључивати их на електричну енергију, на некакве алтернативне варијанте“, рекао је Југовић.

Он је истакао да морају имати дефинитиван избор енергента и своју топлану која ће бити, прије свега, финансијски и економски одржива.

Југовић је рекао да вршилац дужности директора „Топлане“ Милан Драгаш има задатак да у народном периоду сагледа економске и све друге аспекте како би се створио систем који ће доносити новац, привлачити крајње кориснике да се прикључују на ту топлану и све остало што треба да би она била одржива.

Састанку Амиџића и Југовића на Палама присуствовао је и посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина, као и Драгаш.

Пале добар примјер сарадње са републичким и институцијама на нивоу БиХ

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је данас да је за развијену локалну заједницу битно да има чврсту повезаност са Владом Републике Српске и Савјетом министара, као што је случај са општином Пале.

Амиџић је истакао да су Пале примјер добре праксе и сарадње, те је убијеђен да ће са овом екипом људи наставити да раде.

„То се, на примјер, рефлектовало кроз рјешавање једног битног проблема који се односи на пројекат централног гријања на Палама, с једне стране, а са друге стране, гд‌је 30 одсто укупне вриједности пројекта представља грант чак три милиона евра“, рекао је Амиџић новинарима на Палама након састанка са начелником општине Бошком Југовићем о измјештању постојеће и изградњи нове Топлане ради модернизације система централног гријања.

Амиџић је навео да само бављање политиком подразумијева да се доносе одређене одлуке које воде ка томе да људима који живе на неком простору живот буде лакши и угоднији, додајући да је систем даљинског гријања врло битан за Пале.

Он је нагласио да нема развоја било које мјеста ако нема систем даљинског гријања.

„Зато је ово врло битан пројекат када говоримо о гријању на струју. Електероенергетски сектор или систем не може да поднесе у оваквој брзој градњи да имате гријање које је преоријентисано или оријентисано искључиво на струју. Зато поздрављам напоре руководства општине Пале да буде ријешено“, истакао је Амиџић.

Он је указао да ниједна локална заједница, као што постоје примјери гд‌је нема комуникације, не треба себи да дозволи да је изоловано острво.

„Имамо велики број локалних заједница у Републици Српској који из политичких разлога не користе све могућности Владе Српске, па и заједничке институције на нивоу БиХ и то и у таквим случајима испаштају, прије свега, људи који живе у тим локалним заједницама. Има доста локалних заједница који се нису никада обратили за било какву подршку“, навео је Амиџић.

Састанку Амиџића и Југовића на Палама присуствовао је и посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина и вршилац дужности директора предузећа „Градске топлане“ Пале Милан Драгаш.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
5 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

14 miliona maraka opština ide u zaduženje!

Šta je sa stipendijama za studente?

Što kokuzi mogu maštati o milionima

Hoće li se konačno ukinuti odluka Načelnika o grijanju, gdje temperatura u stanovima ne prelazi 20C.
Ukoliko se ta odluka HITNO ne ukine i ne obezbijedi iole zadovoljavajuće grijanje, čemu onda izgradnja ovako skupe toplane i ko će se uopšte htjeti priključiti….
Većina postojećih korisnika će otkazati grijanje, ukoliko naredna sezona ne bude zadovoljavajuća!

I biće izgrađena do 6. oktobra.
Ma u kampanji se živi pravo