Конференција међународног приватног права окупила стручњаке из 11 земаља

Регионална конференција међународног приватног права, која се одржава на Правном факултету на Палама, окупила је 36 учесника из 11 земаља с циљем пружања теоријских, упоредно-правних приказа и анализа како би се дошло до законодавних рјешења у појединим државама.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић изјавио је да се конференција организује по 19. пут уз учешће професора међународног приватног права из великог броја европских земаља, те да је прошле године одржана у Нишу.

„Врло је значајна конференција, присутне су бројне водеће личности, научници из области међународног приватног права. То говори да ће овај научни скуп бити на највишем могућем нивоу и да ће донијети конкретне и знатне научне закључке, с обзиром на то да је тема широко постављена“, изјавио је Марковић новинарима прије конференције чија је тема „Примјена општих правних принципа у савременом приватном међународном праву“.

Марковић очекује да ће поједини говорници одабрати теме која су актуелна, па о контроверзна, јер увијек постоје бројна нерјешена питања и дилеме које се јављају у законодавствима и у пракси појединих држава.

„Мислим да ће учесници конференције бити у могућности да пруже не само теоријски, него и упоредно-правни приказ и анализу да видимо гд‌је је домаће законодавство у поређењу са другим земљама и која су то рјешења или која би могла бити слична или чак истовјетна“, навео је Марковић.

Један од учесника, генерални секретар Хашке конференције за међународно приватно право Кристоф Бернаскони, рекао је да је конференција одлична прилика да се окупе еминентни стручњаци из области међународног приватног права и да се донесу нека нова рјешења.

Он је истакао да је конференција прилика и да се покаже значај приватног међународног права и конвенција Хашке конференције у БиХ, али и у иностранству, наводећи да је међународно приватно право област права која се бави питањима која укључују држављање различитих држава.

„БиХ је чланица ове организације и до сада је потписала и приступила девет њених конвенција. Јуче сам разговарао са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем и нагласио сам важност БиХ да приступи двјема новим конвенцијама које су тренутно актуелне“, рекао је Бернаскони.

Он је истакао да се једна конвенција из 2005. године, која се бави избором судија који је надлежан за рјешавање одређених поступака, а друга се бави признавањем пресуда. Бернаскони је нагласио да је важно да БиХ приступи тим конвенцијама Хашке организације.

Доцент на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву Драгана Дамјановић рекла да ће се на регионалном међународној конференцији водити значајне дискусије о више тема, а све у оквиру једне теме „Примјена општих правних принципа у савременом приватном међународном праву“.

Дамјановићева, која је и наставник на међународном приватном праву, изразила је наду да ће закључци које буду донесени доћи до оних који пишу закон, односно до законодаваца у свим земљама региона.

На Конференцији, коју организују Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву и Њемачка агенција за међународну сарадњу, учествују учесници из Холандије, Велике Британије, Њемачке, Данске, Фарских острва, Турске, Албаније, Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare