Амиџић: Покренут поступак за укидање ПДВ-а за прву некретнину

САРАЈЕВО – Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је данас да је покренут процес да се у БиХ усвоји закон о укидању ПДВ-а на куповину прве некретнине који би се односио на све држављане БиХ.

„Ради се о битној иницијативи за људе који живе у БиХ“, рекао је Амиџић на конференцији за новинаре у Сарајеву и оцијенио да је политичка ситуација у БиХ сазрела како би овакав приједлог добио подршку у Парламентарној скупштини БиХ.

Амиџић је објаснио да је укидање ПДВ-а на прву некретнину битно јер због повећаних цијена станоградње грађани тешко долазе до некретнине.

Према истраживањима, каже он, 36 одсто младих који одлазе из БиХ као један од разлога тај да не могу да ријеше стамбено питање.

Он је нагласио да неће бити под‌јела и да ће плаћања ПДВ-а бити ослобођени сви држављани БиХ који купују прву некретнину.

„Нема под‌јела, не важи само за младе брачне парове до 35 година или д‌јецу погинулих бораца већ важи за све који живе у БиХ, имају држављанство БиХ и немају ријешено стамбено питање“, прецизирао је Амиџић.

Он је подсјетио да је у Републици Српској ова иницијатива покренута прије годину дана, да су је на Економском форуму на Јахорини покренули предсједник Српске Милорад Додик и Привредна комора Српске.

Српска, ФБиХ и Брчко спремни да подрже укидање ПДВ-а за прву некретнину

САРАЈЕВО – Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић нагласио је да су Република Српска, Федерација БиХ и Брчко дистрикт изразили спремност да у првом периоду на себе преузму финансијске посљедице по јавне приходе које ће узроковати укидање плаћања ПДВ-а за куповину прве некретнине.

Констатујући да је због повећаних цијена из године у годину пада број новосаграђених станова смањује, Амиџић је нагласио да ће се овиме подстаћи потражња, али и у изгледном времену и раст привредне активности чиме ће држава намирити почетни пад јавних прихода усљед ослобађања плаћања ПДВ-а за куповину прве некретнине.

„Ово су јединствене прилике да имате закон гд‌је можете да изађете у сусрет својим грађанима, али и који је економски одржив, односно да могу да га сносе буџети ентитета“, рекао је Амиџић.

Коментаришући критике да се овакав закон покреће у предизборно вријеме, министар финансија и трезора у Савјету министара објаснио је да је ово прави моменат за то.

„Мене интересује да ли сад у БиХ постоји иједан политички актер који има храбрости да каже да неће да подржи овакво рјешење и истовремено да условљава његово усвајање било којим другим законом“, додао је Амиџић.

Он је објаснио да је први пут на ову тему говорио о овом закону и да је већ и крајем јануара добио позитивно мишљење УИО да се иде са реализацијом ове идеје.

„Било је везивања овог закона са другим, али мислим да то није у реду“, рекао је Амиџић и додао да је било у међувремену опструкција, али да је пронађен начин како да се овај процес приведе крају.

Амиџић је рекао да је сигуран да ће ово законско рјешење бити усвојено и поручио свима који су тренутно у фази куповине своје прве некретнине да не заустављају тај процес до усвајања закона и тиме евентуално ризикују да порасте цијена некретнине.

„Неко ко у овом моменту потпише предуговор, нотарски уговор или шта год већ у смислу да је резервисао некретнину, тај појединац неће губитри право да изврши поврат ПДВ-а на прву некретнину. Кроз закон ће бити регулисано да је моменат кад неко постаје власник онај кад је уписан у јавне евиденције“, објаснио је Амиџић.

Он је прецизирао да је приједлог закона написан и да су дефинисани одређени битни елементи.

„Одлучили смо да ово буде у предизборна кампања јер у некој другој процедури нисам имао довољно политичких мишића да изгурам, али хајде да видим ко сад има храбрости да каже да неће подржати једно овакво фино рјешење“, закључио је Амиџић.

Он је истакао да се овај закон неће односити на куповину луксузних станова, односно да је дефинисано колико се метара квадратних стамбене површине ослобађа плаћања ПДВ-а.

„Кроз иницијативу је дефинисано да се дефинише број метара квадратнидх за нормално становање, за носиоца станарског права то је 40 метара квадратних и за сваког наредног корисника по 15 метара квадратних“, објаснио је Амиџић.

Према његовим ријечима, иако сви говоре о младим брачним паровима, ова мјера је сврсисходнија за оне који су у неким зрелијим годинама, а још нису ријешили своје стамбено питање.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare