Представљена апликација „Е-дијаспора“

Градска управа Источно Сарајево представила је данас веб и мобилну апликацију „Е-дијаспора“, намијењену за израду базе података правних субјеката и лица која живе и раде у иностранству, а поријеклом су из Сарајева, као и међусобном повезивању корисника.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је новинарима након промоције да је ријеч о једном оригиналном и иновативном пројекту чији је циљ повезивање са градом Источно Сарајево људи који су некада живјели у Сарајеву.

„Апликација је једноставна и има троструку финкцију – да омогући евидентирање свих наших људи који су живјели у Сарајеву прије 1992. године, друга је да могу да комуницирају, али и да град може да комуницира са њима, а трећа је да имају све информације из Источног Сарајева“, прецизирао је Ћосић.

Он је подсјетио да је Источно Сарајево насљедник оног Сарајева у којем је живјело 157.000 Срба, а жеља Градске управе је да дође до свих људи који живе у дијаспори.

„Задатак је и адекватна промоција овог алата. Зато ће у нардних годину дана бар три особе у Градској управи свакодневно радити на пројекту, а послије ћемо имати једну особу која ће бити задужена за овај алат“, навео је Ћосић.

Он је изразио увјерење да ће Градска управа направити једну базу података људи који желе да обнове контакт са својим гради, да га туристички посјете, те да ће имати базу података о људима који желе да послују у Источном Сарајеву или да остваре сарадњу са неким привредним субјектима.

Ћосић је захвалио фирми „Би кријејтив“ /B Creative/ из Источног Сарајева која је за кратко вријеме и са скромним средствима, добијеним од Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара, одрадила одличан посао.

Представник „Би кријејтива“ Никола Кукрић рекао је да је Градска управа препознала потребу једне такве апликације, те са Министрством за избјегла и расељена лица обезбиједила средства за реализацију.

Апликација се састоји од веб и мобилне апликације доступним корисницима, те администраторске апликације коју ће користити запослени у Градској управи.

„Циљ је да се оствари конекција са расељеним лицима у иностранству, који могу да прате новости и добијају обавјештења из града. Осим тога, корисници ће моћи међусобно да комуницирају. Ово је прва верзија и волио бих да што више људи инсталира апликацију, региструје се и тако прати наш рад“, истакао је Кукрић.

Он је најавио да ће у наредним ажурирањима сервиса бити додате разне могућности, као што је контакт са правним лицима, али и промоција туризма Источног Сарајева.

Апликација садржи најновије информације о догађајима у Источном Сарајеву, Републици Српској, региону и дијаспори, као и интерактивну мапу и претрагу са филтерима за лакши проналазак информација.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare