У четвртак на Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране

Кинотека Републике Српске организоваће у четвртак, 26. септембра, на Палама ретроспективу филмова посвећених Миодрагу Тарани, пиониру филмске умјетности Српске, у оквиру које ће бити приказано осам филмова.

Ретроспектива ће бити одржана у оквиру обиљежавања „Дана европске баштине“.

Из Кинотеке Српске најављено је да ће бити приказани филмови „Неко куца“ из 1970. године, „Ифигенија и Онан“ /1971/, „Од мене до тебе“ /1972/, „Пауза“ /1972, „Ђевојчица из прошлог вијека“ /1986/.

Биће приказани и филмови „Небеска берба“ /1991/, „Љето сам провео“ /1992/ и „Мир у Јањи“ /1992/.

Ретроспектива филмова Миодрага Таране биће приказана у Културном центру Пале са почетком у 19.00 часова, а улаз ће бити слободан.

Миодраг Тарана почео је да се бави филмом још као средњошколац у родном Требињу, снимајући филмове на осам-милиметарској филмској траци.

Завршио је студије археологије у Београду током којих се прикључио Академском Кино клубу. Тада се упознао са Мирком Аврамовићем са којим је реализовао филм „Од мене до тебе“ /1972/.

Послије студија отишао је у Сарајево, гд‌је је радио 15 година као редитељ на Телевизији Сарајево, све до почетка рата у БиХ. Тада је отишао на Пале, гд‌је је учествовао у формирању Српске радио телевизије /Канала С/, садашње Радио телевизије Републике Српске.

Почетком јула 1992. године основао је Јавно предузеће Републике Српске „Срна филм“ и био његов први директор. Из „Срна филма“ је 2008. године настала Кинотека Републике Српске.

У ратном периоду снимио је „Љето сам провео“ и „Мир у Јањи“, прве међународно награђене филмове Републике Српске.

Погинуо је 1993. године у саобраћајној незгоди у Новом Саду.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare