Августовска просјечна плата 1.411 КМ

БАЊАЛУКА – Просјечна августовска нето плата у Републици Српској износила је 1.411 КМ, саопштио је Републички завод за статистику.

Ова плата је номинално већа за 9,7 одсто него у августу прошле године, а реално већа за 8,5 одсто, док је номинално мања него у јулу за 0,4 одсто, а реално мања за 0,7 одсто.

Највиша августовска просјечна нето плата од 1.830 КМ исплаћена је у подручју финансијске и д‌јелатности осигурања, а најмања од 1.118 КМ у грађевинарству.

У авусту ове године у односу на исти мјесец прошле године сва подручја д‌јелатности забиљежила су пораст нето плате, навели су из Завода.

Просјечна августовска бруто плата износила је 2.157 КМ.

Мјесечна инфлација у Српској у августу износила је 0,3 одсто, док је годишња инфлација, посматрано август ове у односу на исти мјесец прошле године, износила 1,1 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у августу од 5,8 одсто забиљежен је у од‌јељку ресторани и хотели због повећања цијена у групи услуге смјештаја, док је највећи пад цијена од 5,6 одсто био у од‌јељку од‌јећа и обућа због сезонских снижења конфекције и обуће.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare