Отворена изложба посвећена краљу Петру Првом

БАЊАЛУКА – У галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци отворена је изложба „Владарске инсигније краља Петра Првог – круна, шар, жезло, копча за плашт“ о крунисању овог српског владара, која се организује у оквиру манифестације „Дани Србије у Српској“.

Министар културе Србије Никола Селаковић рекао је да се први пут ван Србије излажу оригиналне владарске инсигније краља Петра Првог, као јединог нововековног владара који је имао чин крунисања 1904. године.

„Ова обележја прављена су од нечег много драгоценијег него што су уобичајени материјали, а то је ручка од једног турског топа“, појаснио је Селаковић.

Он је рекао да инсигније нису само вриједности културно-историјске баштине већ нешто много више од тога.

Селаковић је позвао Бањалучане да у наредних седам дана посјете изложбу, објаснивши да је њено отварање одговор на оно што Српска већ 12 година организује у Србији, а то су „Дани Српске у Србији“

Он је нагласио да све ово природно исходниште онога што је на Свесрпском сабору обзнањено доношењем Декларације о националним и политичким правима и заједничкој будућности српског народа.

„Ово је наставак онога што су два председника Александар Вучић и Милорад Додик пре десет година кренули да утемељују, заједничко обележавање зајдничких важних датума везаних за личности или догађаје“, подсјетио је Селаковић.

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић рекла је да је изложбу организовао Историјски музеј Србије, додавши да се ове године обиљежава 180 година од краљевог рођења и његове владавине, као периода највећег успона савремене српске државе.

Она је подсјетила да је краљ Петар, ослободилац српског народа, опјеван у народним пјесмама као Петар Мркоњић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је почаствован што два министарства живе Декларацију Свесрпског народа која говори да су Срби из Српске и Србије један народ.

„Постоји свето правило за ову круну, а то је да никад не напушта своју државу и свој народ. Пошто је она данас у Бањалуци, важи исто правило. Она је у својој држави и са својим народом“, нагласио је Стевандић.

Директор Историјског музеја Србије Душића Бојић рекла је да су ово најважнији експонати Музеја и да јој је драго што се први пут изнесене из Србије управо у Бањалуку, јер је она била сједиште краља Петра Првог.

Отварању изложбе присуствовали су и конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић, те бројни представници друштвеног, политичког и културног живота Српске и Србије.

Традиционална манифестација „Дани Србије у Српској“ под покривитељством Министарства културе Србије и ове године доноси богат програм са 60 активности 14 установа културе из Србије, који ће се наћи на репертоару сродних установа у десет градова и општина широм Републике Српске.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare