Приказани филмови Mиодрага Tаране

На Палама је вечерас у оквиру обиљежавања „Дана европске баштине“ приказана ретроспектива филмова посвећених Миодрагу Тарани, пиониру филмске умјетности Српске, а публика је могла погледати осам филмова.

Приказани су филмови „Неко куца“ из 1970. године, „Ифигенија и Онан“ /1971/, „Од мене до тебе“ /1972/, „Пауза“ /1972, „Ђевојчица из прошлог вијека“ /1986/, „Небеска берба“ /1991/, „Љето сам провео“ /1992/ и „Мир у Јањи“ /1992/.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић изјавио је да многе филмови Таране, који су у његовој предратној матичној телевизији, нису добили, напоменувши да су чак брисали његово име са од‌јавне шпице као аутора филмова.

„Ипак смо направили један програм од 70 минута који обухвата његове ране филмове, неки су експериментални али и два првонаграђена филма настала у рату `Љето сам провео` и `Мир у Јањи`“, истакао је Лаловић.

Он је додао да је то први продукт културе Републике Српске који је међународно награђен на Мартовском фестивалу у Београду и фестивалу „Златни витез“.

Лаловић је истакао да је Тарана био ако не главни, онда један од главних оснивача Српске радио телевизије и оснивач „Срна филма“, човјек велике енергије, идеја и великих могућности.

„Ми смо поносни као Кинотека, што можемо да направимо овакав један програм и што можемо да га покажемо нашој публици, јер Тарана то заслужује“, нагласио је Лаловић.

Он је додао да су филмови приказани и у Требињу, вечерас на Палама, а биће и у другим градовима Републике Српске.

Миодраг Тарана почео је да се бави филмом још као средњошколац у родном Требињу, снимајући филмове на осам-милиметарској филмској траци.

Завршио је студије археологије у Београду током којих се прикључио Академском Кино клубу. Тада се упознао са Мирком Аврамовићем са којим је реализовао филм „Од мене до тебе“ /1972/.

Послије студија отишао је у Сарајево, гд‌је је радио 15 година као редитељ на Телевизији Сарајево, све до почетка рата у БиХ. Тада је отишао на Пале, гд‌је је учествовао у формирању Српске радио телевизије /Канала С/, садашње Радио телевизије Републике Српске.

Почетком јула 1992. године основао је Јавно предузеће Републике Српске „Срна филм“ и био његов први директор. Из „Срна филма“ је 2008. године настала Кинотека Републике Српске.

У ратном периоду снимио је „Љето сам провео“ и „Мир у Јањи“, прве међународно награђене филмове Републике Српске.

Погинуо је 1993. године у саобраћајној незгоди у Новом Саду.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare