Меморандум о сарадњи – први корак ка успостављању регистра донора матичних ћелија

БАЊАЛУКА – Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и министар здравља Србије Златибор Лончар потписали су данас у Бањалуци меморандум о сарадњи у области трансфузијске и трансплантационе медицине.

Шеранић је рекао да меморандум омогућује заводима у области трансфузијске медицине да развијају и унапређују сарадњу по питању регистра донора матичних ћелија и активности на увођењу ХЛА типизације у Републици Српској.

„ХЛА типизација ткива је основни инструмент који нам треба за трансплантацијску медицину у случају утврђивања генетске подударности ткива, ћелија и органа“, рекао је Шеранић новинарима након потписивања меморандума.

Меморандум, додао је Шеранић, говори о промоцији давалаштва, размјени знања, искустава и техника по питању ХЛА типизације и других услуга када је ријеч о трансплантационој и трансфузијској медицини.

„Циљ је покретање и вођење регистра донора матичних ћелија у Републици Српској на бази искустава из Србије, која такав регистар већ има, а до тада бисмо вид‌јели како да се грађани који су донори матичних ћелија упишу у регистар матичних ћелија Србије“, нагласио је Шеранић.

Он је истакао да је врло важно што се на овај начин проширује оквир оних грађана који желе да дају матичне ћелије, јер тако помажу другима.

Лончар је нагласио да ће ова сарадња помоћи свима, јер се иде ка томе да нема разлике да ли се неко налази у Републици Српској или Србији кад је у питању најквалитетнија и најбоља здравствена услуга.

„Има још много посла који требамо да урадимо и у Републици Српској и у Србији везано за здравство, да уводимо нове процедуре, набављамо нову опрему и да прије свега улажемо у наше здравствене раднике. То је наш заједнички задатак“, рекао је Лончар.

Говорећи о успостављању регистра донора матичних ћелија, Лончар је рекао да је много грађана којима је ово животно питање, те да је Србија отворила могућност да, ако се појави дијете у Републици Српској за које у регистру донора матичних ћелија у Србији постоји одговорајући материјал, лијечење проведе на основу данас потписаног меморандума.

„Ако се то деси прије него завршимо сву бирократску процедуру, одређене правне препреке ријешићемо кроз закључке Владе“, рекао је Лончар.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare