Почели Дани руских филмова за д‌јецу

Приказивањем анимираних филмова на Палама данас су почели Дани руских филмова за д‌јецу „Бајке д‌јетињства“, намијењени основцима и малишанима из вртића.

Дане руских филмова организује Кинотека Републике Српске у сарадњи са Међународним фондом духовног јединства православних народа, компанијом „Вифсаида“ и Амбасадом Руске Федерације у БиХ.

Директор Кинотеке Сњежан Лаловић изјавио је новинарима да је велико задовољство стварати програме за најмлађе, јер је то начин да им се покаже филмска умјетност и од њих постану будући посјетиоци биоскопа.

Лаловић је захвалио руским пријатељима који су организовали ову манифестацију бајковитих прича намијењену ученицима основних школа „Пале“, „Србија“ и „Мокро“, као и д‌јеци из предшколских установа „Бубамара“, „Цврчак“ и „Бамби“.

Он је указао да Кинотека Српске дуги низ година има проблем јер нема властити објекат, простор и биоскоп, те додао да би у супротном оваквих програма за најмлађе било много више.

Оснивач и генерални директор Фестивала „Бајке д‌јетињства“ Филип Кудрјашов рекао је да већ 11 година организује пројекције у Србији, гд‌је се у појединим градовима истовремено приказују филмови, а да другу годину долазе у Републику Српску.

Кудрјашов, који је и директор компаније „Вифсаида“, рекао је да на Палама увијек имају лијепу добродошлицу, те додао му је драго да се баш у овој општини приказују филмови за д‌јецу, који ове године обухватају три играна филма и један блок цртаних филмова.

Савјетник за културну, научну и образовну сарадњу Амбасаде Руске Федерације у БиХ Јуриј Пичугин изјавио је да већ другу годину заредом у Српској организују манифестацију „Бајке д‌јетињства“, уз помоћ директора Кионетеке Републике Српске, којем руски амбасадор Игор Калабухов дугује велику захвалност.

Пичугин је изразио наду да ће сарадња бити настављена на добробит д‌јеце, те истакао да све ово не би било могуће без компаније „Вифсаида“, добротворне кинематографске компаније чији генерални директор Кудрјашов промовише руску умјетност за д‌јецу у филмском смислу.

„Прије 11 година почео је у Ваљеву, а затим и у осталим градовима Србије. Филмови су почели да се приказују и на простору Републике Српске. Проширићемо се и на подручје општине Рогатица“, рекао је Пичугин, те додао да се филмовима желе приближити културе руског и српског народа.

Руководилац српског од‌јељења Међународног фонда духовног јединства православних народа Наталија Коцев истакла је да овај фонд одавно д‌јелује у Србији и Републици Српској, а да је прије седам година од њих био награђен и предсједник Српске Милорад Додик.

„Сарадња са Кинотеком Републике Српске постоји двије године и захвални смо Лаловићу што нас је прихватио и што је увијек спреман да покаже наше лијепе филмове и програме. Захвални смо и Републици Српској за подршку коју пружа Русима, било гд‌је да се налазе“, истакла је она.

Пројекције ће трајати до четвртка, 3. октобра, а одржавају се у Културном центру Пале.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tako je omladino. Rusko i zapadno i Kinesko i na kraju da sami napravite naše.