Историја кроз странице „Правде“: Како је дјевочица нестала на Палама пронађена након 10 година

0
Исјечак чланка из новина Правда из 1937. године
Исјечак чланка из новина Правда из 1937. године

У доба Краљевине Југославије, новине су често биле једини прозор у свијет за многе породице. Једна од таквих потресних прича датира из 1937. године, када је на Палама, у близини Сарајева, откривена судбина дјевојчице која је мистериозно нестала прије читаву деценију. Новински чланак у „Правди“ пренио је детаље приче која је потресла јавност.

Мала двогодишња дјевојчица, кћи жељезничког чиновника г. Пандуровића, нестала је под неразјашњеним околностима. Тајанствени нестанак ове дјевојчице довео је до вишегодишње патње њених родитеља, али и до дубоке мистерије која је остала неразријешена све до 1937. године.

Међутим, након дугих десет година, судбина дјевојчице се неочекивано разријешила. У село Миљевићи, код Вареша, случај је хтио да један сељак присуствује свађи међу циганима, гдје је један од њих другоме пребацио злочин, да је он прије десет година украо малу дјевојчицу у близини Сарајева.

Сељак је одмах обавијестио жандармерију, која је кренула у истрагу. Тешко је замислити тренутак када су родитељи сазнали да је њихова кћер жива – након деценије неизвјесности. Након свих тих година, дјевојчица је пронађена жива међу циганима и смјештена у једну приватну кућу док родитељи не стигну да је виде.

Ова прича о нестанку и поновном проналаску мале дјевојчице једна је од оних које остају урезане у колективно сјећање. Чак и данас, у неким крајевима и породицама, чућете стари упозоравајући израз: „Украшће те цигани.“

Ова фраза, која се често изговара дјеци као начин да их се заплаши или опомене да не иду далеко од куће, вуче коријене из времена када су мистериозни нестанци дјеце, попут приче о дјевојчици која је нестала на Палама прије једног вијека, били дио народног предања.

У вријеме Краљевине Југославије, предрасуде и страхови према циганским заједницама били су дубоко укоријењени у свакодневном животу. Нестајање дјеце је остављало трауме и трагедије, а приче попут ове само су појачавале страх, што је довело до тога да се овај израз одржи све до данас, иако је стварност много комплекснија од сујевјерја које нас прати.

(www.palelive.com)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare