Додик: Марфија да буде срам јер на обиљежавању „Халијарда“ нема званичних представника Америке

ДОБОЈ – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Бољанићу код Добоја да је четнички покрет имао највише уд‌јела у спасавању америчких пилота у операцији „Халијард“ прије 80 година и да америчког амбасадора Мајкла Марфија треба да буде срам што ту данас нема и званичних представника САД.

„Немогуће да једна сила на овај начин показује своју немоћ или своју ароганцију. То што су сада на страни оних због којих су некада овд‌је падали авиони, то је друго питање и ствар неке политике, али не бити ту да се ода поштовање људима који су се жртвовали и спасеним Американцима представља људско дно“, рекао је Додик.

Додик је навео да САД нису ни Марфи нити било ко сличан њему, али сматра да представници из Фондације „Халијард“ треба да знају да данас овд‌је није био нико у име њихове земље, чиме је одбачено сјећање на оно што се ту десило, једно велико пожртвовање српског народа.

„Комунизам није сатрао сјећање на `Халијард` неће ни Марфи, нити службеник Амбасаде који је очигледно запријетио другим да дођу овд‌је. То говори о њима а не о нама, али ћемо наставити да ово радимо. Нека га је срам за чињеницу да овд‌је нико није од представника САД“, рекао је Додик.

У обраћању на обиљежавању годишњице од „Халијарда“ Додик је истакао важност да се окупљају на том мјесту и да пошаљу снажну поруку да обиљежавају напоре које су поднијели наши преци на том мјесту показујући своју хуманост у условима када су други народи били на страни фашизма.

Он је навео да су Срби имали двије ослободилачке војске, Народноослободилачку војску и Југословенску војску у отаџбини под командом ђенерала Драже Михајловића који је одликован за ове и друге операције од највишег ауторитета САД.

Додик је указао да то говори да су Срби увијек били на правој страни историје, људскости, односа према тим најважнијим вриједности цивилизације.

„Недалеко одавде биле су усташе, а овд‌је су наши, припадници четничког покрета бранили слободу народа који је ту живио и мало је познато да је мало ко од усташа и других могао да уђе на овај простор јер је знао да су ту борци за слободу“, рекао је Додик.

Када се пружила прилика, додао је, ти борци су показали своје право лице спасавајући пилоте, а највише уд‌јела у томе имао је четнички покрет јер је истрајавао и у Бољанићу и у Србији да спаси што више пилота.

„Сјећамо се данас оних који су неоправдано потиснути из образовних и других програма у доба комунизма и кажемо једно људско хвала за то што су учинили јер су тиме спасили и образ нас који данас живимо овд‌је“, рекао је Додик.

Сјећање потомака окупљених у Фондацији „Халијард“ свакако годи, истиче Додик и додаје да не треба да узнемирава чињеница да ту нема званичних представника САД јер то је њихов однос, изопаченог амбасадора у Сарајеву који сматра важним да на овај начин покаже своју ароганцију.

„Не желим да то баци било какву сјену на позицију коју ми имамо овд‌је. Поносан сам предсједник Републике који је имао прилику да рехабилитује сјећање на овом мјесту да заједно са нашим пријатељима из Фондације и свима вама будемо овд‌је. Наставићемо и идуће године, ово сјећање овд‌је не смије и неће да нестане“, рекао је Додик.

Он сматра да и долазак овог броја људи говори о томе колико су поносни на претке, те је замолио представнике Фондације да пренесу поздраве свим потомцима из САД да знају да је на овом простору један народ који је спреман да буде на страни слободе, правде и људских живота.

Према његовим ријечима, кроз Марфија, залуталог амбасадора у Сарајеву, Америка највише губи.

Он је оцијенио да је ово величанствено мјесто српске историје, споја између Србије и Републике Српске, нагласивши да су исте вриједности и у Прањанима и у Бољанићу окупљале људе, што се мора памтити.

„Република Српске ће остати посвећена не само сјећању него и обиљежавању овог догађаја, а вјерујем да ће неки други људи у име званичне америчке политике бити овд‌је поново са нама. То ће говорити о томе да су операција `Халијард`, Бољанић, Прањани, Срби, четнички покрет оно што не може да усахне и нестане“, закључио је Додик.

У добојском насељу Бољанић обиљежено је 80 година од јунаштво и жртве припадника Југословенске војске у отаџбини у спасавању савезничких пилота „Халијард – ваздушни мост“.

У акцији „Халијард – ваздушни мост“ коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу шездесет савезничких авијатичара.

Операција „Ваздушни мост“ била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare