„Дани тикве“ окупили велики број излагача и посјетилаца

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – У Источном Сарајеву данас су отворени 11. „Дани тикве – сајам хране, пића, пољопривреде и предузетништва“, дводневна манифестација која је окупила 85 излагача и велики број посјетилаца.

Роксанда Мичић из Удружења грађана „Пробуди се“ из Источног Сарајева наводи да је називу манифестације уз „Дани тикве“ придодато и сајам хране, пића, пољопривреде и предузетништва.

„У Удружењу, које је организатор манифестације, настојимо да оправдамо тај назив“, додала је Мичићева.

Она је навела да је због лошег времена и елементарних непогода које су погодиле дио Федерације БиХ изостао дио излагача, али да су у Удружењу задовољни одзивом и излагача и посјетилаца.

„Ово је манифестација која спаја младе и старе, традиционално и ново, имамо и фолклорне наступе, наступе младих рецитатора, балетских група, полазника музичке школе“, додала је Мичићева.

Као посебну атракцију, уз традиционалну изложбу тикава и избор највеће и најмање тикве, те дегустацију јела од тикве, Мичићева је навела такмичење у брзом и прецизном плетењу приглавака.

Мичићева је навела да манифестација и ове године има међународни карактер и да је присутно више удружења из Србије – Барајева, Кикинде, Бајине Баште, Пријепоља, те додала да се идуће године надају учесницима из Црне Горе, Хрватске, Словеније и Сјеверне Македоније.

Манифестацију, која се одржава испред Тржног центра „Бинго“ у Источној Илиџи, отворио је начелник ове општине Маринко Божовић, који је истакао да ова манифестација предњачи у односу на друге које се организују у овој општини.

Наводећи да је иницијални смисао формирања Удружења „Пробуди се“ и организовања оваквих окупљања било да се свима који се баве производњом органских производа пружи прилика да изложе и и промовишу своје производе, Божовић је рекао да корист од тога може имати и држава уколико неко од произвођача пријави своју производњу.

Радина Јелић из Удружења „Домаћа радиност“ из Барајева рекла је да је ово први пут да учествују на овој манифестацији и да су утисци изузетно позитивни.

„Бавимо се израдом ручних радова, везом, ткањем, шивењем народних ношњи. Удружење је први пут овд‌је, мада посјећујемо сличне манифестације“, додала је Јелићева.

Најтежа тиква изложена на овогодишњој манифестацији тешка је 63,8 килограма и узгојена је на имању Ратка Говедарице у Гацку, за најљепшу је проглашена тиква Породичног пољопривредног газдинства „Крнић“ из Кикинде, а за најмању тиква Удружења жена „Трновке“ из Трнова.

Побједник у плетењу приглавака је Јокица Тешић из Источног Сарајева.

У оквиру „Дана тикве“ данас је одржан дефиле д‌јеце предшколског узраста украшених плодовима јесени, а организовани су и наступи ученика Средње музичке школе и студената Музичке академије у Источном Сарајеву, д‌јечијег балетског ансамбла „Арт корнер“ и плесног студија „Орион“, као и чланова културно-умјетничких друштава и пјевачких група са подручја града Источног Сарајева.

У оквиру „Дана тикве“ сутра ће трећи пут бити одржан Сајам меда.

(www.palelive.com / Срна)

Нeма објава за приказати

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare