Другог дана „Арт феста“ приказани филмови: „Земља није мој дом“ и „Магла у рукама“

0

Другог дана „Арт феста“ публика је могла да погледа филмове Земља није мој дом и Магла у рукама.

Филм Земља није мој дом настао је у склопу документарног програма РТС-а, у режији Слободана Симојловића. Овај филм посвећен је кантаутору Ненаду Марићу, који стоји иза псеудонима Краљ Чачка, његовом брату Марку и осталим сарадницима.

Земља није мој дом јесте прича о одрастању и сазријевању, прича о опстајању суптилне естетике на рубу позорнице новог доба и о њиховој реакцији на наметнута правила игре, у којима доминирају безобзирност, неморал, неестетика и новац.

Филм је уједно колаж реалног и надреалног, приказ групе музичара изнутра и споља, покушај да се докучи „брехтовска“ атмосфера и тајанствени звук који производе браћа Марић и друштво.

О начину на који доживљавају такву једну појаву на нашој музичкој сцени, као и о мјесту „Краља Чачка“ у њој, у филму говоре позната имена из свијета музике и умјетности: Дарко Рундек, Милена Васић, Петар Јањатовић, Зоран Предин, Жикица Симић, Горчин Стојановић, Нина и Павлица Бајсић, Гордан Кичић, Звонко Карановић и Саша Стојановић.

Филм Магла у рукама, рађен у продукцији РТРС-а за који режију и сценарио потписује Милана Мајар, говори о животу и дјелу посљедњег бањалучког боема, књижевника Ђуре Дамјановића.

С обзиром на то да је Ђура Дамјановић постао познат по својој прози – краткој причи писаној језиком његових земљака, није ни чудо да филм о њему носи наслов једне такве збирке кратких прича и записа о судбинама људи бањалучког краја – Магла у рукама.

За Ђуру Дамјановића завичај је био пјеснички извор и трајно надахнуће, како у поезији тако и у прози. Јунаци његових кратких прича су слика људи са Змијања. У Београду је 1974. крунисан славом, међутим због приче „Голимјесто“, двије године касније проглашен је дисидентом у БиХ и након тога му није дозвољено да објављује књиге 15 година.

Лик и дјело овог великог писца оживљени су у филму кроз казивања његове сестре, Саре Дамјановић, пријатеља, колега и људи који су га познавали у разним фазама живота.

У филму говоре: ликовни умјетник Томислав Јовић, академик Матија Бећковић, књижевни критичар Радивоје Микић, историчар књижевности Милисав Савић, проф. др Никола Поплашен, др Ненад Новаковић, књижевници Братислав Р. Милановић, Зоран Костић, Боро Капетановић, Ранко Прерадовић, Ненад Грујичић, Бранко Летић, пјесник Милан Ракуљ, бивши директор Антикваријата Просвете – Драган Миничић, Ненад Дамјановић и Новак Божић.

Сутрашње пројекције филмова, почеће нешто касније, након разговора са редитељем Гораном Шушљиком, који ће бити одржан у 11.00 часова у амфитеатру Филозофског факултета.

(www.palelive.com/ пише: Катарина Фуртула)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare