Након Јахорине, гас иде до Бањалуке и Требиња

3

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Јахорини да, након завршетка гасификације Јахорине, слиједи изградња два стратешка правца којима би гас стигао до Бањалуке и Требиња.

„Данас смо завршили диван пројекат, гасификацију Олимпијског центра, довели најекономичнији и еколошки прихватљив енергент“, рекао је Додик на свечаном отварањеу дистрибутивног челичог гасовоа на Јахорини.

Истичући да се ради о значајном развојном кораку за Јахорину, Додик је подсјетио да су радови почели прије три мјесеца и да су могли бити завршени прије избора, али да се сачекало пар дана са отварањем гасовода како би након изборне кампање нешто било пуштено у рад.

„Одавде крећемо даље, одредили смо два стратешка правца – према Бањалуци и према Требињу, које ћемо радити упоредо“, рекао је предсједник Српске.

Он је прецизирао да ће гасовод према Требињу радити „Сарајево-гас“, а од Бијељине према Бањалуци „Гас РЕС“, те истакао да су обје компаније у власништву Републике Српске.

„Сада се види колико је важно било да откупимо акције `Сарајево-гаса` од приватника који су заробили ово овд‌је и нису дозвољавали да се ради, чим смо вратили државно власништво, уз подршку Владе добили смо ово“, навео је Додик.

Он се захвалио свима који су учествовали у реализацији данас завршеног пројекта – инвеститорима, Влади Српске и извођачима.

„Чуо сам данас дивну причу да грађани општине Пале чије се земљиште налази на траси нису оклијевали да одобре да се оно користи, нису зауставили градњу. Захваљујем им се и ово је примјер за друге, истакао је Додик.

Захваљујући се Руској Федерацији Додик је изразио задовољство што ће до краја октобра имати прилику да се састане са руским предсједником Владимиром Путином и поново разговара о овој теми.

„Потпуно сам увјерен да ће остати услови и стандарди који су и до сада важили“, рекао је Додик.

Калабухов честитао на брзој реализацији пројекта гасификације

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је данас на Јахорини, гд‌је је присуствовао званичном пуштању у рад дистрибутивног челичног гасовода Пале – Јахорина, да ће гасовод бити подстицај и показатељ свима у БиХ да се овакав пројект може остварити за добробит људи и природе.

„Радујем се и гледам на ово као симбол огња, као да је Прометеј донио огањ, а тамо гд‌је огањ, тамо има и огњишта и живота и рада, тамо има посла“, рекао је Калабухов новинарима.

Он је честитао за брзу реализацију овог пројекта и изразио жељу да сарадња по овом питању у БиХ буде више плодотворна.

„Можемо да искористимо све могућности у развоју односа између Руске Федерације и БиХ, како то сад радимо са Републиком Српском, и да сви они планови о којима је говорио предсједник Српске /Милорад/ Додик и предсједник Владе /Радован/ Вишковић буду остварени за људе, децу, за живот овде на Јахорини и свугд‌је у Републици Српској и БиХ“, истакао је Калабухов.

На Јахорини је данас званично пуштен у рад дистрибутивни челични гасовод Пале – Јахорина, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Радована Вишковића.

Гасовод је пустио у рад предсједник Српске симболичним паљењем пламена, а ријеч о пројекту вриједном 15 милиона КМ, који је финансиран средствима Владе Републике Српске.

Вишковић: Ако желе Јужну интерконекцију морају нам одобрити Источну

Ако у Федерацији БиХ желе да направе Јужну гасну интерконекцију, морају одобрити Источну интерконекцију Републици Српској која би омогућила енергетску независност, поручио је данас на Јахорини предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић током свечаног завршетка радова и пуштања дистрибутивног челичног гасовода Пале – Јахорина.

„Урадили смо од Пала до Јахорине 11 километара гасовода, инвестиција од 15 милиона КМ. Само прије пар дана смо у Источној Илиџи отворили радове на израдњи примарног гасовода, гд‌је хоћемо да направимо прстен за комплетно насеље, да сва физичка и правна лица у суштини имају могућност да се прикључе на природни гас“, рекао је премијер Вишковић.

Он је подсјетио да Република Српска, а и БиХ имају привилегију да захваљујући доброј сарадњи предсједника Милорада Додика и предсједника Руске Федерације Владимира Путина плаћају ниску цијену гаса, те указао да је то посебно било изражено за вријеме пандемије вируса корона, када је цијена гаса на свјетским берзама достигла свој максимум.

„Значи као да није било ни короне, као да није било ни свих ових санкција. Приликом боравка у Руској Федерацији разговарало се на тему продужења уговора. Предсједник Додик рекао је да ће бити са предсједником Путном до краја мјесеца. Обећање постоји од Гаспрома да ћемо остати на истим условима, на истој цијени“, рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је цијена гаса за потрошаче у Републици Српској везана за нафтну формулу, те да сходно томе једино може доћи до мале корекције због скока цијене нафте на свјетским берзама.

„Али то је незнатно и то је најмањи постатак раста у односу на све ово што се дешава широм Европе па и широм свијета. Као што је предсједник и рекао у свом обраћању, ми ћемо сада да направимо једну озбиљнију стратегију изградње секундарне мреже и свега везано за нове гасоводе“, рекао је Вишковић.

Предсједик Владе Републике Српске је напоменуо да се у протеклих 15 година са ФБиХ покушава направити договор и ријешити питање Источне интерконекције, односно пролаз испод ријеке Дрине.

„Напросто они то не желе, не смију, не дају им. То више није ни важно. Ми ћемо сада ићи од Зворника према Бијељни и даље од Бијељине према Бањалуци и Приједору, то је један крак“, рекао је Вишковић.

Он је навео да је Србија урадила гасовод од Бијељине до Зворника, те да се могу обавити разговори да се користи та траса.

„Ми ћемо подстанцу у Бијељини направити већом и тиме ријешити тај проблем. Али ако буде требало да радимо нови цјевовод ми ћемо радити нови цјевовод“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Према његовим ријечима, намјера је да се до Источног Сарајева повеже гасна инфраструктура, те даље према Трнову и Фочи.

„Заиста желимо једног дана да се нађемо у Требињу, а исто тако да имамо своју независност везано за природни гас, а то је да из подстанице која се тренутно налази у Јаковицама код Шековића, која је већ модификована и урађена у протеклих годину дана, урадимо нови цјевовод који ће доћи до Пала, али територијом Републике Српске преко Власенице, Хан Пијеска, Сокоца и све овд‌је до Пала“, појаснио је Вишковић.

Он је напоменуо да, када је ријеч о енергетској независности, то није никаква пријетња или нека лоша ствар за други ентитет.

„Желимо да имамо гасовод на својој територији, што ниједног момента неће нарушавати односе које имамо у БиХ везано за снабдијевање Сарајева или свих оних дијелова Федерације како они желе. Они причају чак и о некој Јужној интерконекцији. Све док не дају сагласност на нашу источну, они не могу добити нашу сагласност за јужну и ту смо заковани у БиХ“, рекао је Вишковић

Он је напоменуо да није човјек опструкције него договора, те да сматра да све што се ради тако иде на штету свих грађана који живе у овој земљи, без обзира на нацију и вјеру.

Ђокић: Mинистарство ће наставити да подстиче енергетске активности

Министарство енергетике и рударства Републике Српске наставиће да подстиче енергетске активности у Српској, те да гасификацију као један од стратешких пројеката развија још брже у наредном периоду да би гас био кориштен на ширем простору Републике Српске, рекао је ресорни министар Петар Ђокић.

Ђокић је након пуштања дистрибутивног челичног гасовода Пале-Јахорина истакао да се овим пројектом шаље најбоља порука онима који ће у будућности бити партнери Републике Српске у њеном економском развоју да Српска прати модерне технолошке трендове, као и да се укључује у њих.

„Ови пројекти су само илустрација наше стратешке активности и увјерен сам да ће оваквих пројеката у наредним годинама бити још више, нарочито у дијелу активности које се односе на изградњу магистралних гасовода у више праваца, о чему смо већ говорили“, рекао је Ђокић новинарима на Јахорини.

Према његовим ријечима, пуштањем у рад овог гасовода завршен је још један важан енергетски пројекат у Републици Српској, те захвалио „Сарајево-гасу“ и њиховим радницима који су радили на реализацији пројекта, као и „Гас технику“ који је био извођач радова.

Ђокић је посебно истакао директора „Сарајево-гаса“ Недељка Елека, наводећи да је он човјек који има идеју, вољу и енергију, те да је са таквим људима лако сарађивати и постизати резултате који испуњавају раније постављене циљеве.

„Желим да подстакнем и друге да буду храбри, одлучни и инвентивни и да сарадњом коју требамо да имамо као Влада са свима њима стварамо резултате и побољшамо економски амбијент Републике Српске“, нагласио је Ђокић.

На Јахорини је данас званично пуштен дистрибутивни челични гасовод Пале-Јахорина, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Радована Вишковића.

Гасовод је пустио у рад предсједник Српске симболичним паљењем пламена.

Ријеч о пројекту вриједном 15 милиона КМ, који је финансиран средствима Владе Републике Српске.

Елек: Гасовод завршен знатно прије рока, захвалност Додику и Влади за подршку

Директор предузећа „Сарајево-гас“ Источно Сарајево Недељко Елек рекао је да је диструбитивни челични гасовод Пале–Јахорина, који је данас свечано пуштен у рад, пројекат који ће трајати наредних 100 година.

Елек је рекао новинарима да се од данас сви хотели и апартмани могу прикључити на гас на овој олимпијској љепотици, а да ће туристи зимус скијати на најбољим стазама Јахорине.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који је стајао иза овог пројекта и без чије снаге, енергије и посвећености не би успјели.

„За 90 дана успјели смо да завршимо посао за који је, према уговору, требало много више времена. Рок је био 31. децембар, а пројекат смо успјели да реализујемо знатно прије и за то дугујем захвалност свим запосленим у `Сарајево-гасу`, Влади Српске и свим министрима који су нам то омогућили“, истакао је Елек.

Он је захвалио и грађанима Пала који су дозволили да кроз њихову имовину прође гасовод и који су схватили значај овог пројекта.

Елек је навео да настављају даље са изградњом мреже.

„Радимо и магистрални гасовод, што је захтјевнији пројекат. До тада користимо алтернативне изворе као што је компримовани природни гас који возимо из Зворника до свих градова. Ово је модел који ће бити примијењен у цијелој Српској и мислим да ћемо уз помоћ Владе врло брзо кренути град по град и гасификовати све што планирамо“, појаснио је Елек.

Он је истакао да ће на тај начин Република Српска постати примамљивија за инвеститоре кроз туризам и индустријске зоне, односно све секторе.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

На Јахорини је данас званично пуштен дистрибутивни челични гасовод Пале-Јахорина…. Malo je duza prica pa ne procitah pazljivo do kraja. Sta je u stvari pusteno u pogon, prazna cijev ili zaista ima neki izvor gasa na Palama?

Zatvoriće korito Miljacke, dobro ga udihtovati i onda će ta govnava isparenja koja nastaju tokom ljeta komprimovati i poslati na Jahorinu preko ovog cevovoda.

Biće ugradbene škole i ovdje na max 🤣