Трећег дана „Арт феста“ – приказани филмови „Живот иза завесе“ и „Бунтовник с разлогом“

0

Трећег дана Фестивала о уметности и уметницима публика је имала прилику да погледа филмове „Живот иза завесе“ и „Бунтовник с разлогом“.

Филм „Живот иза завесе“ настао је према истоименој књизи Душана Стојановића, посвећеној животу и дјелу глумца Зорана Радмиловића. Идеја о филму проистекла је током промоција романа у Београду и Новом Саду Живот иза завесе – Зоран Радмиловић на којима су говорили бројни пријатељи, колеге и поштоваоци лика и дјела Зорана Радмиловића. Аутор Душан Стојановић се одлучио да све то документује и да искористи филмску нарацију као још један начин да нам приближи лик и дјело једног од највећих глумаца српске позоришне и филмске сцене 20. вијека.

Зоран Радмиловић (Зајечар, 11. мај 1933. — Београд, 21. јул 1985.) био је српски и југословенски филмски, телевизијски и позоришни глумац, који је одиграо неке од најупечатљивијих улога у историји југословенске кинематографије. Његова најпознатија улога била је у позоришној представи Радован III, по којој је добио титулу Краља хумора и импровизације.

„Бунтовник с разлогом“ је документарни филм посвећен сценаристи, редитељу, критичару и педагогу Николи Стојановићу, за који сценарио и режију потписује Срђан Стојановић.

Никола Стојановић рођен је 1942. године у Душанову код Лесковца, а школовао се у Белој Цркви, Београду, Подгорици и Сарајеву, гдје је 1965. дипломирао на Архитектонском факултету. Аутор је награђиваних филмова „Од злата јабука“, „Бел епок или Посљедњи валцер у Сарајеву“ и других остварења. Каријеру је започео у Сарајеву, а наставио у Новом Саду и Београду.

Стојановић је био професор историје филма на Академији сценских умјетности у Сарајеву, Академији уметности у Новом Саду, као и на Факултету драмских уметности у Београду, гдје је докторирао са тезом о Акири Куросави.

У оквиру Кино клуба Сарајево био је један од оснивача филмског часописа Синеаст.

 

(www.palelive.com/Катарина Фуртула)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare