Почео тродневни Међународни симпозијум „Агросим“

0

На Јахорини је данас отворен Међународни пољопривредни симпозијум „Агросим 2024“ за који је пријављено 776 научних радова аутора из 80 земаља.

Радови су из области пољопривреде, шумарства, екологије и заштите животне средине, те производње и прераде хране.

Отварању је присуствовао и помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој Републике Српске Саша Лалић, који је у изјави новинарима истакао значај овог скупа који окупља стручњаке и научнике из цијелог свијета.

Он је навео да на скупу размјењују идеје, искустава, знања и све оно што прати модерну пољопривреду и иновације у овој области, а паралелно са тим и климатске промјене, елементарне непогоде, чиме је преоптерећен овај сектор.

Весна Милић, декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који организује овај симпозијум, рекла је да се скуп организује већ 15 година, да ће рад бити организован паралелно у седам секција, а усмено презентовано око 180 научних радова, док ће остали радови бити изложени у оквиру постер-секције.

Милићева истиче да ће три уводна реферата презентовати научни радници из Велике Британије, Њемачке и САД.

„Заступљено је много тема о биљној производњи, пошто штеточине, корови и болести наносе велику штету јер се више од 30 одсто смањује принос. Такође, биће и реферати из климатских промјена које нам праве већ годинама велике проблеме, затим теме из шумарства, екологије, производње хране“, навела је Милићева.

Она је истакла да ће данас бити потписан и важан уговор о међународној сарадњи између Шумарског факултета у Вороњежу и Универзитета у Источном Сарјеву, чиме ће бити настављена сарадња у размјени наставника и студената.

Предсједник Научног одбора Симпозијума „Агросим“ Душан Ковачевић из Србије рекао је да је у питању вишегодишња традиција која је довела до тога да је ово сада један од најјачих симпозијума у БиХ али и у околини.

Он је навео да је заступљен велики број тема, те да је предмет првог уводног реферата садашњи статус пољопривреде у свијету, док је други дио о биљној производњи.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић наводи да је ово најбољи скуп у овом дијелу Европе када је у питању пољопривреда, шумарство, екологија и производња хране.

Он каже да је скуп важан за Универзитет у Источном Сарајеву јер су преко њега највидљивији у свијету и у простору високог образовања, а осим тога, он је допринио њиховом напретку и на глобалним ранг-листама.

Професор на Биотехнолошком факултету у Подгорици Зоран Јовић рекао је да ће на симпозијуму бити много важних тема, од којих се највише издвајају климатске промјене које праве разорне посљедице у свијету.

Он је додао да су климатске промјене највећи изазови које је човјечанство имало у својој историји и да су зато овакве конференције значајне јер се на њима могу размијенити искуства, чути нове ствари које се послије могу примијенити.

Учесници симпозијума моћи ће да директно промовишу институције и активности, производе, услуге, иновације, да успоставе нове пословне контакте и сарадњу, креирају нове пројектне идеје, потпишу различите партнерске уговоре и размијене знања и идеје у пољопривредно- прехрамбеном сектору.

Симпозијум организује Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву са партнерима Пољопривредним факултетом из Београда и Медитеранским агрономским институтом из Барија.

Симпозијум који се одржава у хотелима „Термаг“ и „Вучко“ трајаће до нед‌јеље, 13. октобра.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare